Solanum (=Solanum nigrum)

- Milyen hazai növény? 23.11.2011. 16:32
- sopijani | 223 Hozzászólás

Szerintetek ez lehet S.nigrum subsp. schultesii?
Lelőhely: 2007.09.30. Soproni-hegység, erdei vágásterületen

Csatolt képek:

Javítva: 24.11.2011. 20:06 | Fel!

RE: Solanum

- Milyen hazai növény? 23.11.2011. 16:52
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

nem meggyőzőek a képek, ki ugyan nem zárható (inkább a törzsalaknak vélem egyébként, de ez a véleményem se meggyőző)

a nagyobb szárleveleket hiányolom (ilyen kép nincs), azoknak határozottan szőrös-mirigyeseknek kellene lennie, ill. egy szárrészletet, ahol a sűrű mirigyes-vegyes szőrzet látszana - ha ssp. schultesii lenne

Fel!

- Milyen hazai növény? 23.11.2011. 23:26

Találtam még két képet, melyek - távolról sem tökéletesen – mutatnak néhány további részletet.
Az elsőn – sajnos már a mélységélességi tartományon kívül – felismerhető egy szőrös szárrészlet, a másodikon pedig egy nagyobb, szőrös levél.
Természetesen elfogadom, ha e képek által nyújtott többlet info sem elegendő az alfaj meggyőző határozásához, nekem már az is nagy segítség, hogy tudom, legközelebb mire kell jobban odafigyelnem. Köszönöm!

Csatolt képek:
Fel!

- Milyen hazai növény? 24.11.2011. 13:38
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

A képek továbbra sem erre az alfajra, hanem a törzsalakra utalnak (ssp. nigrum).
A kérdéses alfaj egyébként elsősorban ruderális (városi utcákon, gyomtársulásokban él), erdők vágásán (ma még?) a törzsalak jellemző, de persze az is fellép ruderális társulásokban.

Fel!

- Milyen hazai növény? 24.11.2011. 14:40

Nagyon szépen köszönöm az elsődleges élőhelyre vonatkozó kiegészítő infókat is!

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 179 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).