számomra nem szükséges a magyarázat, értem a feladványos műfajt
nyilván annak senki se örül, ha valamit nem ismer meg, vagy félremegy a határozása, de ezt mindenkinek magának fel kell tudni dolgozni (aki nem tudja, az úgyis lekopik idővel)
a nehéz feladványokkal nincs semmi baj, főleg ha a növényismeret eldugott zugaiba viszik el a szemlélőt (pl. nem véletlen, hogy a terméses feladványaidat nem vágják az emberek, holott speciális ismeretekkel a jó részük faji szintig határozható volna - és bevallom, én sem ismerem meg őket első blikkre, részben meg utolsóra se)
van azonban egy követelmény, amit szem előtt érdemes tartani: a képen legyenek rajta azok a bélyegek, ami alapján a faj meghatározható (nem a határozóban írt differenciális bélyegekre gondolok, hanem azokra, amit sokéves tapasztalattal begyűjt az ember, színekről, árnyalatokról, évszakokról, termőhelyekről, stb.)
ha nem faji szintig határozható az adott kép, azt érdemes jelezni
az az igazi feladvány, ami olyan, mint a Poirot felügyelős regény: mindenki előtt ott van minden részlet (legfeljebb nem veszi őket észre), és a megfejtés automatikusan jön
van másféle is, a találgatós, az kevésbé tudom értékelni (de ha más értékelni tudja, azzal nincs semmi baj)