Flora Pannonica és a Botanikai Közlemények fenn van neten, PDF-ben letölthetően (Gugli a barátod). A Kitaibeliát szerintem megtalálod az utadba eső növénytani tanszékek és természettudományi múzeumok könyvtárában. Bevallom, én nem szoktam minden jó adatom miatt végigrágni az irodalmat, általában előbb megkérdezek hozzáértőbbeket.
A "környéket" nem nagyon lehet definiálni, de gyakorlatias szempontok szerint "érezhető", hogy mikortól számít fontos információnak egy, a korábbitól egyértelműen lehatárolható előfordulás megkülönböztetése. Pl. ha egy fajnak csak 1 előfordulása van a Kiskunságban egy szobányi területen, de Te megtalálod 1 km-rel arrébb is, az szerintem érdekes. Ha egy fajnak az egész Kiskunság területén van 50 előfordulása, és Te találsz egy 51.-et, véletlenül egy olyan foltban, ahonnan éppen nem jelezték 1 km-en belül, az nem biztos, hogy olyan nagy információ. Persze, ez függ a faj természetvédelmi státuszától (védendő, unikális és invazív faj "érdekesebb") és a terjedés módjától (rosszul terjedő fajnál szerintem finomabb felbontású adatokra van szükség) is. Nem utolsó sorban fontos, hogy mi a célod az adattal. Minél precízebb és minél kevesebb benne a szubjektív döntés (pl. mennyire érdekes faj), annál több mindenre lehet később használni. Igen, a legtöbb dologra akkor lehetne használni az adatokat, ha mindenki méteres pontossággal leírná, hol mit lát (és adatbázisba rendezné). :) A florisztikai közlemények inkább hagyományok alapján születnek: biológiailag értelmes területről az "érdekes" fajok adatai gyakorlati szempontok által vezérelt térbeli felbontás szerint.