Hm. Először én is radiatanak gondoltam (itthon, ezen két fotó és a terepi emlékek alapján) pont a szerintem túl széles és nagy fészek, valamint az élőhely miatt, de persze az is igaz, hogy nem igen láttam még elvirágzott tinctoriát, a másik két fajt meg egyáltalán.
Aztán atombela hozzászólása után jobban megnéztem a tinctoriát is, és hát ilyen dolgokat találtam:
Simon
S. tinctoria:: "A l hosszúkás elliptikusak, lándzsásak, épek v. (var. heterophylla Wallr.) a tő-l szárnyasan szeldeltek, szélük finoman fűrészes-szálkás, kopaszak v. kopaszodók.
ÚMF:
S. radiata: "Az alsó levél is tövig szárnyasan szeldelt." Nos, ez szerintem nem tövig szeldelt, csak úgy 4/5-ödéig, valamint a neten talált kevés kép sem éppen ilyen, inkább szálasabb.
S. tinctoria: "...változó vízhatású tölgyesek, erdőszegélyek.", ez megzavart, de azóta megfejtettem, hogy ez alatt inkább síkvidéki kocsányos tölgyeseket értenek.
Valamint ha a fészek alakja, mérete tényleg ennyire egyértelmű, akkor atombela-nak miért jutott eszébe a tinctoria, ami (virágzó állapotban) tényleg karcsú, bizonyára tudhat valamit!