Zuzmó határozás (=Rhizocarpon geographicum, Candellaria sp.)

- Milyen zuzmó? 23.10.2011. 19:31
- becko8 | 10 Hozzászólás

Sziasztok!
Utóbbi időben elkezdtem érdeklődni a zuzmók iránt, de a határozás elég nehezen megy segítség nélkül, így örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, remélem itt kapok sok hasznos információt...
Ezt a zuzmó határozása topikot azért nyitottam, mert jó lenne ha nem minden egyes zuzmófajnak vagy kirándulásnak kellene új topikot nyitni, hanem ami zuzmókkal kapcsolatos, azt itt meg lehetne beszélni.
A hétvégén voltam én is kirándulni, és fényképeztem néhány zuzmót, majd szerintem a holnapi nap folyamán felrakom őket, és segítséget kérnék a beazonosításban.
Köszönöm,
becko

Ui.:
Illetve a képek mappában a zuzmóhatározót kellene használni, van ott arra lehetőség, hogy ha nem tudom a nevét, nem írom be, hanem valaki más beírja, megválaszolja, hogy milyen zuzmó, vagy hogyan megy ez itt?
Mert látom, itt a fórunhoz, topichoz sem lehet csak úgy hozzászólni, hanem csak a válasz megy...így nehéz egy új fajt bedobni...

Javítva: 20.11.2011. 11:27 | Fel!

RE: Zuzmó határozás

- Milyen zuzmó? 23.10.2011. 19:37
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Üdv!

Hát ööö... mi is örülünk hogy ide találtál, de attól tartok máris el kell hogy keserítselek:
1. zuzmót határozni képről többnyire nem lehet, de azért persze megpróbáljuk...
2. de, minden fajnak külön topikot kell nyitni...

Fel!

- Milyen zuzmó? 23.10.2011. 19:47

Azért van néhány jellegzetes faj amit nagyjából be lehet sorolni valahová, már az is segítség, a család pl...
Illetve akkor le tudod írni a zuzmó határozás menetét, mikroszkóp, reagensek, ez ok, de mit nézünk a mikroszkópban, s milyen reagenst mire használunk, tehát konkrétan...
Illetve a képek mappában a zuzmóhatározó mire való..?
Köszönöm

Fel!

- Milyen zuzmó? 23.10.2011. 19:53

Ha a Zuzmóhatározó c. képgalériára gondolsz, akkor még egy újabb csalódást kell okoznom, mert azt még nem csináltuk meg, ezért van rajta a "Kialakítás alatt" ill. a "0 kép" felirat... a 8 Galériából momentán 4-nek a feltöltése folyik, de az még nincs ezek között.

Fel!

- Milyen zuzmó? 23.10.2011. 19:55

De azért hozzál nyugodtan zuzmikat, mondjuk ebbe a topikba egy fajt és után az összes többit is külön-külön topikba és meglátjuk tudunk-e segíteni, oké?

Fel!

- Milyen zuzmó? 23.10.2011. 19:56

Szóval akkor az csak mint egy határozó könyv fog működni, tehát nem egy interaktív kérdezek válaszol valami lesz...
És a zuzmó határozásról elárulsz valamit, vagy esetleg a neten ilyen jellegű weblapokat ismersz?

OK, hozok zuzikat:)

Javítva: 23.10.2011. 19:57 | Fel!

- Milyen zuzmó? 23.10.2011. 19:59

Hát a képgaléria, az képgaléria... az interaktív része meg mi vagyunk, na.

Irodalom: Simon Tibor: Baktérium-, alga-, gomba-, zuzmó- és mohahatározó + EZEK

Javítva: 23.10.2011. 20:41 | Fel!

- Milyen zuzmó? 24.10.2011. 19:24

Szóval itt több zuzmó is van, az a halvány sárgászöldes az gondolom térképzuzmó,/Rhizocarpon geographicum/ a sárga valamilyen Xanthoria sp? Valamint van ott még legalább két faj egy szürke, meg a sötétebb szürke....
A szürkéről van még egy kép

Csatolt képek:
Fel!

- Milyen zuzmó? 19.11.2011. 15:12
- Jaurinum | 1.656 Hozzászólás

A másik sárga kéregtelepű inkább Candellaria lesz vagy valami rokon genus.
A Rhizocarpon szerintem o.k.

Fel!

- Milyen zuzmó? 19.11.2011. 20:46
- sopijani | 223 Hozzászólás

Ahhoz sajnos nem tudok hozzászólni, hogy pontosan mit is fotóztál, de nagyon tetszik, amit látok.
Olyan, mintha műholdképek lennének

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 217 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (Ma 06:40).