podagra

- Botanikai tudakozó 19.09.2011. 19:07
- retek | 2.168 Hozzászólás

Üdv!
Most kezdtem kicsit tudatosabban angolt tanulni és előjött a köszvény (podagra angolul) szó. Valamilyen köze van a podagrafűnek és a köszvénynek egymáshoz??? :) (Elnézést, ha túl egyértelmű dolgot kérdezek). Köszi előre is.

Fel!

RE: podagra

- Botanikai tudakozó 19.09.2011. 19:21
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

A köszvény angolul gout. A podagra szakszó, magyar orvosi nyelvben is használatos, és a nagylábujj ízületeinek köszvényes érintettségét jelenti.

Javítva: 19.09.2011. 19:24 | Fel!

- Botanikai tudakozó 19.09.2011. 19:28

Ezt most találtam neked egy "roppant autentikus" honlapon:

"A népi gyógyászat a leveleit használta fel ill. használja fel ma is. A friss leveleket összetörve a fájdalmas, duzzadt köszvényes csomókra helyezik fájdalomcsillapítás céljából. Köszvényes betegeknek a frissen szedett levelekből a parajhoz hasonlóan főzelék készíthető, a szárított levelekből pedig reumatea."

Amúgy ma is használják az orvosi gyakorlatban akut köszvényes rohamban a kikericsekből (Colchicum) kivont colchicint.

Fel!

- Botanikai tudakozó 19.09.2011. 20:35

Köszi. De azért még rákérdezek, hogy angolul a köszvényt nem csak gout-nak, hanem podagra-nak is lehet mondani, ugye?

Fel!

- Botanikai tudakozó 19.09.2011. 22:02

Én csak annyit tudok mondani, hogy a korrekt megnevezése gout. Ettől még lehet, hogy a köznyelv podagrának is hívja, de ez igazából azt jelenti, amit fent is írtam. (Fáj a nagylábujja, mint az atom, ordít, ha hozzáér a takaró az éjjel, vörös, és olyan, mint egy rúd kolbász, kb.) Gyakori ez a megjelenési forma, valószínűleg ezért mosódhat össze a két fogalom. Szívesen írnék még a köszvényről, érdekes betegség, de szerintem egy kissé nem ide tartozik...

Fel!

- Botanikai tudakozó 19.09.2011. 22:31

Ok :). Köszi.

Fel!

- Botanikai tudakozó 20.09.2011. 10:48
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Rácz János: Növénynevek enciklopédiája (2010)

"Az összetétel előtagja arra utal, hogy a jelölt növényt gyógyfűként használták, a köszvény ellenszerének tartották. Erre vonatkozik köszvényfű neve is. Szent Gellért füve elnevezése is volt. Fájdalomcsillapítóként alkalmazták a reuma és a köszvény (csúz) ellen oly módon, hogy a növényt összezúzva a fájó testtájakra rakták.
Számos társneve nagy ismertségét bizonyítja. Baktopp [...különböző források...] neve a Magyar Füvész Könyv szerzőinek szóalkotása, mely latinból való fordítás; vö. latin Aegopodium (< görög aix, aigosz 'kecske', poidon 'lábacska')." ...... "A podagraria fajnév arra utal, hogy a növényt a podagraria ellenszerének tartották.
A növény további társnevei tipológiailag azonosak, például a lúdlábfű és a kecskelábfű (R. 1895: Pallas). Az Aegopodium podagraria neve a németben tulajdonképpen 'kecskeláb', azaz Ziegenfuß.
A növény leveleit vadnövényfőzelékként lehet elkészíteni. A termés illóolajokat tartalmaz."

Javítva: 20.09.2011. 10:50 | Fel!

- Botanikai tudakozó 20.09.2011. 15:52

Köszi neked is, összegyűlt azért pár info. Köszönöm!

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 197 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (22.12.2024. 11:16).