Kiskőrös

- Kirándulásszervező 26.06.2011. 10:32
- xanthomelas | 123 Hozzászólás

Tavaly a Milyen növényre is feltették, hogy a fokozottan védett csengettyűvirágból (Adenophora liliifolia) sikerült 94 tövet találni Kiskőrösön. Az egész országban állítólag 200 tő él. Az index fórumon az egyik megtaláló is fent volt, asszem Tengelic35 volt a nickje. Kérdésem az, hogy érdekelne-e valakit a növény közös felkutatása, illetve itt a fórumon belül tud-e valaki még infót róla, én még sosem láttam. Véleményem szerint július végén kellene keresni, az erdő nevét tudom, jártam is ott egyszer, tömeges a buglyos szegfű. Minden megoldás érdekel...

Fel!

RE: Kiskőrös

- Kirándulásszervező 26.06.2011. 22:40
- hakansukur | 190 Hozzászólás

hello

Én esetleg benne lennék, bár a növényről nem tudok sokat....Közelebb van mint a Villányi hg :)
Akár hétköznap is
üdv
hs

Fel!

- Kirándulásszervező 29.06.2011. 00:20
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Én úgy emlékszem, Tengelic35 a csengettyűvirág Tengelici előfordulásáról beszélt, de persze nem vagyok benne biztos. Mindenesetre tavaly az extrém mennyiségű eső miatt jött ki, idén, meg, ugye, azér' van egy kis szárazság. A Sárrét is hogy szárad...

Fel!

- Kirándulásszervező 02.07.2011. 14:15

10 tő talán előjön idén is. Megpróbálom az illetővel felvenni a kapcsolatot, a fejleményekről majd tudosítok.
A növényről a legutolsó, 2011/3. Természetbúvárban láttam most fotót a hátlapon (becsomagolt állapotban, újságárusnál is meg lehet nézni...)

Fel!

- Kirándulásszervező 06.07.2011. 12:48
- novalusz | 497 Hozzászólás

Sikerült valamit kideríteni? Most hétvégén mennék valahova, aztán vagy csak úgy akárhova, vagy másokkal, célzottan.

Fel!

- Kirándulásszervező 06.07.2011. 22:12
- Gurgolya | 596 Hozzászólás

Úgy tudom, hogy a csengettyűvirágot július végén-augusztus elején érdemes keresni. Biztos pontnak 2 zempléni lelőhely ígérkezik. Tervezek egy utat arra (összekötve a tornai vértővel) július utolsó hétvégéjére.

Fel!

- Kirándulásszervező 09.07.2011. 14:09

Nos felvettem a kapcsolatot Tiborral (Tengelic35). Azt ígérte augusztus első hétvégéjén megmutatja, vagy ha nem ér rá, küld egy kísérőt. Remélem nem lesz még késői az időpont.
Érdekelne a zempléni túra is, ha biztos, közelmúltbeli megfigyelés alapján mennénk. Egyszer már csengettyűvirág-fotó nélkül jöttem haza a Gyertyánkúti-rétekről, a másik lelőhelyen úgy tudom tavaly már nem találták meg.

Fel!

- Kirándulásszervező 09.07.2011. 16:35
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Hogy tudjátok, a devecseri Széki erdőben él még?

Fel!

- Kirándulásszervező 10.07.2011. 23:50

A Széki-erdő szuper hely, de akkora terület, hogy ott pár tő virágot megtalálni képtelenség. A csengettyűvirágról tavaly Vasuta Gábor írt blogjában, íme a link: http://vasutag.freeblog.hu/search/csengetty%c5%b1vir%c3%a1g/
Ha esetleg nem működik, akkor a szöveg:
Hazánk egyik legritkább növénye a csengettyűvirág (Adenophora liliifolia), amelynek „legnagyobb állománya” a zempléni Gyertyánkúti-réteken él, idén a kedvező időjárás ellenére is néhány virágzó tövét találtuk, Ócsán három tő virágzott, a Drahosról eltűnt. Korábban a devecseri Széki-erdőben is tenyészett. Megfogyatkozásának egyik oka, a hagyományos művelés elmaradása. Halványlila vagy kékes, kellemes illatot árasztó virágai hegyi réteken, kaszálókon, láp- és ligeterdők, száraz- és mészkerülő tölgyesek július-augusztusban nyíló díszei
(Gondolom a kiskőrösi felfedezés akkor még nem volt ismert számára).

Fel!

- Kirándulásszervező 02.07.2013. 13:38
- retek | 2.168 Hozzászólás

Csak kíváncsiságból, ebből itt lett valami?

Fel!

- Kirándulásszervező 02.07.2013. 21:08
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Tavaly augusztusban xanthomelas, pilota és jómagam ellátogattunk a csengettyűvirágokhoz a Szücsi-erdőbe. Talán 5-6 tő virágzó egyedet találtunk, meg pár egyéb ritkaságot is. Jó volt, csak meleg volt nagyon.

Fel!

- Kirándulásszervező 02.07.2013. 22:00
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Idén én is befizetnék, ha lesz valami last minute akció arrafelé. :)

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
1 Fórumtag és 173 Vendég online:
tmoni10

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (Ma 11:16).