|
|
Tavaly a Milyen növényre is feltették, hogy a fokozottan védett csengettyűvirágból (Adenophora liliifolia) sikerült 94 tövet találni Kiskőrösön. Az egész országban állítólag 200 tő él. Az index fórumon az egyik megtaláló is fent volt, asszem Tengelic35 volt a nickje. Kérdésem az, hogy érdekelne-e valakit a növény közös felkutatása, illetve itt a fórumon belül tud-e valaki még infót róla, én még sosem láttam. Véleményem szerint július végén kellene keresni, az erdő nevét tudom, jártam is ott egyszer, tömeges a buglyos szegfű. Minden megoldás érdekel...
Nos felvettem a kapcsolatot Tiborral (Tengelic35). Azt ígérte augusztus első hétvégéjén megmutatja, vagy ha nem ér rá, küld egy kísérőt. Remélem nem lesz még késői az időpont.
Érdekelne a zempléni túra is, ha biztos, közelmúltbeli megfigyelés alapján mennénk. Egyszer már csengettyűvirág-fotó nélkül jöttem haza a Gyertyánkúti-rétekről, a másik lelőhelyen úgy tudom tavaly már nem találták meg.
A Széki-erdő szuper hely, de akkora terület, hogy ott pár tő virágot megtalálni képtelenség. A csengettyűvirágról tavaly Vasuta Gábor írt blogjában, íme a link: http://vasutag.freeblog.hu/search/csengetty%c5%b1vir%c3%a1g/
Ha esetleg nem működik, akkor a szöveg:
Hazánk egyik legritkább növénye a csengettyűvirág (Adenophora liliifolia), amelynek „legnagyobb állománya” a zempléni Gyertyánkúti-réteken él, idén a kedvező időjárás ellenére is néhány virágzó tövét találtuk, Ócsán három tő virágzott, a Drahosról eltűnt. Korábban a devecseri Széki-erdőben is tenyészett. Megfogyatkozásának egyik oka, a hagyományos művelés elmaradása. Halványlila vagy kékes, kellemes illatot árasztó virágai hegyi réteken, kaszálókon, láp- és ligeterdők, száraz- és mészkerülő tölgyesek július-augusztusban nyíló díszei
(Gondolom a kiskőrösi felfedezés akkor még nem volt ismert számára).
|
Fórum statisztikák
A fórumon 17413
topik
és
72911
hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 446 Felhasználó (07.11.2024. 14:00). |