Az epés hozzászólásom a kettővel fentebbi rendkívül cizellált és tudományosan átgondolt kommenthez kapcsolódott. Nyilván a britannica gyakran szőrös, a határozókban is egyértelműen szőrösnek írják, csak ez a szőrözöttség nem mindig feltűnő - amit itt befotóztam, az nem is annyira savanyú helyről származik, csak éppen 3 hete 30 fok van, és szegényem így reagál.
Korábban volt szó arról, miért nem pörög a fórum - sok érv elhangzott, persze részben mindegyik igaz. Részemről nagyon erős faktor az önjelölt szakértők öntudatos működése is, akik bármilyen érvelés hatására sem tudják azt leírni, hogy "ja, tényleg, ezt nem tudtam vagy félrenéztem".
Az Inula nem egyszerű csapat (nagy fenológiai és ökomorfológiai változatosság van fajon belül is), egy kiragadott részlet alapján bizonyos egyedeket nehéz besorolni, fontos, hogy a terepen annyit megnézzünk belőlük, amennyit csak lehet.
Hibridek vannak, bizonyos fajok között rendszeresen (pl. ensifolia - salicina), de ezek jellemzően a szülők között, mellett vannak, önmagukban nem terjednek. Amúgy az egyik standard baromság, hogy rögtön "hibrid" lesz egy atipikus vagy éppen rosszul megfotózott egyed a fórumokban.
A legnagyobb jószándék mellett is készülhet unifnormatív fotó (itt is az sikerült a kezdő posztban), ill. a legjobb botanikus is félrehatározhat valamit, ha kapkod vagy nem figyel oda, vagy túl magabiztos (én is elkövettem többször ezeket).
A növényhez még annyit, hogy az adott tájból nincs oculus-christi adat sem régről, sem újból, ez önmagában erősen elgondolkodtató. A fotókon lévő növény továbbra is nagy valószínűséggel britannica (nekem még az jut eszembe különbségként, hogy a britannica jellemzően a virágzatig leveles, nincs hosszú virágzati kocsány, ami a másik fajnál inkább megfigyelhető).