Ulmus rubra(vörös szil)

- Ahol semmi sem OFF... 22.02.2024. 14:34
- István 73 • - | 1 Hozzászólás

Sziasztok!
Nem vagyok növény ismerő.
Ezért szeretném kérni a segítségeteket.
Az interneten kerestem ,és egy pár diszfaiskolat is felhívtam,de nem találtam sok információt a vörös szilről.
A kérdésem az lenne ,hogy a vörös szil termeszthető e Magyarországon?

Fel!

RE: Ulmus rubra(vörös szil)

- Ahol semmi sem OFF... 22.02.2024. 18:33
- Pacsirtafű | 537 Hozzászólás

A legtöbb forrás szerint a télállóságával nem lenne probléma. Kérdéses persze, hogy invazív lenne-e.

Fel!

- Ahol semmi sem OFF... 22.02.2024. 18:47
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Nem találkoztam még vele kertészeti forgalomban, esetleg érdemes lenne megkérdezni a Vácrátóti Botanikus Kertet, hogy náluk van-e a gyűjteményben és ha igen, akkor mik a tapasztalatok vele.

Javítva: 22.02.2024. 18:47 | Fel!

- Ahol semmi sem OFF... 22.02.2024. 22:24
- Csukoka | 2.338 Hozzászólás

Vörös szil, vagy csúszós szil, észak-amerikai faj, Texas, Észak-Dakota stb. őshonos, gyógynövény, de ezt a térképet találtam, ami európai elterjedésre nem éppen bíztató. Nehogy új járjunk vele, mint pl. a Fraxinus pennsylvanica-val, ami a Duna mentén eléggé elszaporodott. Invazív és kiirthatatlan.
https://identify.plantnet.org/hu/k-world...ra%20Muhl./data

Fel!

- Ahol semmi sem OFF... 22.02.2024. 22:28

"Termesztés
A fajt ritkán ültették dísznek szülőhazájában. Időnként megjelent a 20. század eleji amerikai óvodai katalógusokban. [16] Betelepítették Európába és Ausztráliába, de az Egyesült Királyságban soha nem virágzott; Elwes & Henry egyetlen jó példányról sem tudott, [7] és az utolsó Kew -ben ültetett fa 60 év alatt mindössze 12 méter magasra nőtt. [5] A Späth faiskola által 1902-ben az Edinburgh- i Királyi Botanikus Kertnek U. fulva néven [17] szállított példányok fennmaradhatnak Edinburgh-ban, mivel a kertben a városról fákat osztottak szét ( vide Wentworth Elm ). [18] Az RBGE egy példányát 1990 körül kivágták. A Kertben tartott Élő csatlakozások jelenlegi listája önmagában nem tartalmazza a növényt. [19] Számos kifejlett fa maradt fenn Brightonban ( lásd a csatlakozásokat). A fát 1945-től a Hillier & Sons faiskola, Winchester, Hampshire terjesztette és forgalmazta az Egyesült Királyságban , 1970 és 1976 között, amikor a termelés leállt, 20 darabot adtak el. [20] [21]

Az U. rubra Európába 1830-ban került be. [8]

Nincsenek ismert fajták, bár Meehan tévesen nevezte el az Ulmus americana 'Beebe's Weeping'- et U. fulva pendula- nak (1889), Späth pedig az Ulmus americana 'Pendula' U. fulva (Michx.) pendula Hort-nak. (1890). A hibrid U. rubra × U. pumila 'Lincoln' fajtát néha tévesen U. rubra 'Lincoln' néven tüntetik fel ".
https://en.wikipedia.org/wiki/Ulmus_rubra

Fel!

- Ahol semmi sem OFF... 22.02.2024. 22:54
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Uhhh, google fordító...

Fel!

- Ahol semmi sem OFF... 23.02.2024. 20:46

Csak angolul lehet elérni, ezért tettem be, de a Google forditó "szokásos" színvonala. Magyarul sehogy se tud rendes forditást adni. Mindenesetre kiderül ennyiből is, hogy már többször próbálták Európába behozni 1830 óta.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 53 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).