iszaptársulás

- Milyen moha? 26.08.2021. 17:48
- Jaurinum | 1.656 Hozzászólás

Csatornaparti iszapfelszínen nőttek.
A sötétzöld szerintem Blasia, a kisebb megnyúlt-tojásdad Mannia-ra emlékeztet. A lombos valami Dicranaceae. Fotó és élőhely alapján határozhatók?

Csatolt képek:
Fel!

RE: iszaptársulás

- Milyen moha? 28.08.2021. 15:01
- Veszt | 100 Hozzászólás

A telepes májmoha valószínűleg Blasia pusilla (személyesen nem láttam még azért vagyok bizonytalan). A lombos moha pedig Dicranella faj lesz (D. heteromalla talán).

Fel!

- Milyen moha? 29.08.2021. 12:17
- Jaurinum | 1.656 Hozzászólás

Majd a minta határozása kideríti, hogy az-e vagy Aneura pinguis - ez utóbbi inkább esélyes P. Erzberger szerint. Szerinted?
A telep körüli világoszöld, ovális kis telepek (tele gemmákkal) egy másik fajhoz tartoznak vajon, vagy a nagy telepesé?

A Dicranella heteromalla-t én fák gyökfőjének tipikus fajaként tanultam meg, él vajon talajon/iszapon is?

Javítva: 29.08.2021. 12:17 | Fel!

- Milyen moha? 01.09.2021. 11:05
- Veszt | 100 Hozzászólás

Mivel még se Basila-t se Aneuris-t nem láttam még élőben így tényleg nem vagyok benne biztos. Én a gemmae-k alapján gondoltam Blasila-nak.
A Dicranella-k határozása nem könnyű, valamikor csak akkor biztos az ember, ha spóratok is van. Én már találtam hasonló, iszapos élőhelyen (Tisza ártér), sőt klíma alatt is ahol folyamatosan folyt ki a víz. Még D. varia lehet, de tényleg spóratok is kellene.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 82 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).