Kereszteződés (=Scrophularia vernalis, Scrophularia scopolii)

- Fotó-feladványok 17.12.2020. 08:19
- Buphthalmum | 103 Hozzászólás

Hiába fordul elő gyakran, hogy egy nemzetségnek több faja is előfordul hazánkban, olykor keresztezik egymás útját (lásd első kép), mégis rendkívül ritka, vagy egyáltalán nem lehetséges köztük a hibridizáció. Íme egy példa. Mely fajokról van szó és mi lehet az oka a hibridizáció hiányának?

Csatolt képek:
Hát ezek_3.jpg

Javítva: 17.12.2020. 22:04 | Fel!

RE: Kereszteződés

- Fotó-feladványok 17.12.2020. 11:57
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

Tényleg, meg tudod mondani, hogy mi az oka a hibridizáció hiányának éppen e két faj között?

Fel!

- Fotó-feladványok 17.12.2020. 13:33

Csakis tippelni tudok. Ahol a két faj areája átfed, élőhelyi preferenciájuk és a virágzási periódusuk is eltér (ahogy ezen a második képen is látszik). Én csak egy szűk részét láttam az átfedési zónának (néhány szomszédos országban), de ott a robusztusabb faj többnyire elvirágzik, mire a másik rázendít. Nagyon ritkán fordulnak elő együtt, ez minálunk is igaz. Ebben a völgyben (ahol a fotók készültek) különben mind a négy ÚMF-ben szereplő hazai faj megtalálható.

Csatolt képek:
Hát ezek_4.jpg
Fel!

- Fotó-feladványok 17.12.2020. 13:45
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

A felsorolt dolgok (eltérő virágzási idő, eltérő élőhelyválasztás) akkor szeparáló tényezők, ha a két faj egyébként kompatibilis egymással. Ha nem - akkor az esetek nagy részében még mesterségesen sem tudunk életképes hibridet létrehozni.
Attól, hogy a rendszerben pl. egy nemzetségben szerepel két faj, simán lehetnek inkompatibilisek. Az ilyen távolságokat a nemzetségen belüli bonyolultabb relációk (pl. szekciók) gyakran jól megfogják, a Scrophularia esetében most hirtelen nem tudok előkapni ilyen taxonómiai monográfiát.
Az mindenesetre (különösebb speciáis kutatás nélkül is) érezhető, hogy a S. vernalis kilóg a hazai fajok sorából (eleve az életformája más), szóval emögött nyilván mélyebb genetikai okok vannak (hogy itt éppen a S. scopolii-val szolidan nődögélnek egymás mellett).

Fel!

- Fotó-feladványok 17.12.2020. 18:59

Egyetértek ezzel az okfejtéssel, de ezt a Scrophularia-k esetében nem tudom alátámasztani tapasztalatokkal és tényekkel. Amit leírtam, azt viszont bátran fel merem vállalni (erős tippként). Érdemes ránézni a hazai és a szomszédos országok flóra atlaszaira. Az iráni-turáni géncentrummal rendelkező Scrophularia-knak van egy csoportja, amelyektől a S. vernalis ránézésre alig különbözik, de én sem ismerek elérhető monográfiát, amely a létező hibrideket is tárgyalja. Talán a törökök, orosz ismerősöknél lehetne érdeklődni.

Fel!

- Fotó-feladványok 17.12.2020. 22:06
- Lila Pereszke | 18.437 Hozzászólás

Hm, nálam néha felbukkan a kertben egy-két Scrophularia chrysantha, majd lehet összeporzom egy S. vernalis-al...

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
0%

Látogatók
0 Fórumtag és 142 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17424 topik és 72941 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).