"ti" kiejtése

- Különös növénynevek 19.11.2020. 19:43
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Kaptam egy olyan kérdést, hogyan kell kiejteni a Matricaria recutita nevet helyesen, és kissé elbizonytalanodtam. A latin kiejtés szabályai szerint ugyanis bizonyos esetekben a "t" betűt magas magánhangzó előtt "c"-nek kell mondani. Kérdés, hogy ez mennyire alkalmazandó a latin fajnevek esetében.

Hogy kell kiejteni pl. azt, hogy Knautia, Gratiola, Nasturtium? "T"-vel vagy "c"-vel?

A recutitáról annyit találtam etimológialiag, hogy a jelentése "nyúzott", de hogy mire utal, ismeretlen. Esetleg a cutis=bőr szó rejtőzhet benne ez esetben? Azt "t"-vel szokás mondani...

Fel!

RE: "ti" kiejtése

- Különös növénynevek 19.11.2020. 20:24
- Gurgolya | 596 Hozzászólás

Ez attól is függ, hogy melyik nyelvterületen teszed fel ezt a kérdést. Magyarországon és a többi térségbeli országban "c" lenne a kiejtés. Az angolok angolosan ("knausa") mondanák. Az olaszok, ahogy írva van, tehát t-vel.
Ugyanígy, a "ci" és a "ce" betűkapcsolatot nálunk cé-vel mondják, nyugatabbra viszon olaszosan, csé-vel.
A "cy" viszont tudomásom szerint nálunk "ki", így pl. a Cypropedium kiejtése "kipripedium" lenne.
Nekem sokszor az a kérdés, hogy a személyek nevét rejtő fajneveket a név kiejtése szerint kell-e mondni, vagy úgy, mintha nem is tudnánk, hogy mit hordoz a faj neve. Tehát a Gagea az "gédzsa" vagy "gagea"? A Limodorum trabutianum az "... trabüianum" vagy "trabucianum"?

Fel!

- Különös növénynevek 19.11.2020. 21:07
- Csukoka | 2.338 Hozzászólás

Valamikor régen megkérdeztem Priszter Sziszi bácsit, mi a Knautia kiejtése? KNAUTIA. ezt mondta. Vagyis t-vel.

Fel!

- Különös növénynevek 20.11.2020. 21:38

Köszönöm a hozzászólásokat!

Igen, a helyes kiejtést nyilván sok dolog befolyásolhatja, pl. hogy milyen eredetű az adott szó, vagy van-e benne pl. egy név.

Azt már meg is találtam, hogy a Knautiában egy német Knaut nevű emberke rejtőzik, a Montiában pedig egy Monti nevű olasz. Ez alapján mindkettőt t-vel kell tehát mondani. A Gratiola, a Nasturtium és a recutita még hátravan... (És biztos van még rengeteg hasonló.)

Fel!

- Különös növénynevek 20.11.2020. 21:49

De például a Potentilla vagy a Gentiana elég furcsán hangzik t-vel...

Azt hiszem, kissé összezavarodtam.

Fel!

- Különös növénynevek 20.11.2020. 22:12

Most azt találtam, hogy a Gratiola nevet linné a latin "gratia" = báj, kecsesség szóból alkotta, ez alapján tehát c-vel kell ejteni, gondolom én.

Javítva: 20.11.2020. 22:12 | Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 193 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).