Végre május elején hozzájutottam, hogy megkeressem azt a bodzaszagú ujjaskosbor lelőhelyet, amibe két éve botlottam az Öreg hegyen. Akkor húsz-harminc, már elvirágzott példányt találtam, tavaly pedig csak egyetlegy egy hajtott ki. Az idén, szerencsére megint ott volt a húsz-harminc példány, egy bíbor kivételével mind sárga. Lelkesedésem addig tartott, amíg fel nem fedeztem, hogy bizony, négy-öt frissen ásott lyuk is éktelenkedik a növények közt a földben. A virágok nem feltűnőek, jól megbújnak a fűben, tehát aki kiszedte, pontosan tudta, mi az. Vajon miért? Van-e a ritka hazai orchideáknak feketepiaca? Mindenesetre száradjon le a keze.
A "tömegorchideák", boroszlánok, persze, megvoltak. Ugyancsak tömegesen virágzott a Dégen berkenye (a barkócák még csak bimbóznak, vagy éppen elkezdtek nyílni), sok S. ariába [S. aria s.l., pontosabban pannonica, danubialis, graeca; S. aria s.s. nincs arrafelé], és még egy fogalmamsincs berkenyébe [később Solorina segítségével kiderült, hogy S. adami] is belefutottam.