Vértes, bodzaszagú ujjaskosbor - lyukak a földben

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 03.05.2011. 16:48
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Végre május elején hozzájutottam, hogy megkeressem azt a bodzaszagú ujjaskosbor lelőhelyet, amibe két éve botlottam az Öreg hegyen. Akkor húsz-harminc, már elvirágzott példányt találtam, tavaly pedig csak egyetlegy egy hajtott ki. Az idén, szerencsére megint ott volt a húsz-harminc példány, egy bíbor kivételével mind sárga. Lelkesedésem addig tartott, amíg fel nem fedeztem, hogy bizony, négy-öt frissen ásott lyuk is éktelenkedik a növények közt a földben. A virágok nem feltűnőek, jól megbújnak a fűben, tehát aki kiszedte, pontosan tudta, mi az. Vajon miért? Van-e a ritka hazai orchideáknak feketepiaca? Mindenesetre száradjon le a keze.
A "tömegorchideák", boroszlánok, persze, megvoltak. Ugyancsak tömegesen virágzott a Dégen berkenye (a barkócák még csak bimbóznak, vagy éppen elkezdtek nyílni), sok S. ariába [S. aria s.l., pontosabban pannonica, danubialis, graeca; S. aria s.s. nincs arrafelé], és még egy fogalmamsincs berkenyébe [később Solorina segítségével kiderült, hogy S. adami] is belefutottam.

Csatolt képek:

Javítva: 05.03.2013. 09:08 | Fel!

RE: Vértes, bodzaszagú ujjaskosbor - lyukak a földben

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 23.06.2011. 15:12

Azóta gondolkodtam a lyukakon, lehet, hogy csak egy komolyabb fényképezőállvány nyomai, mégsem virágot loptak.

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 24.06.2011. 21:11
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Ügye viccelsz az ismeretlen berkenyével? Ugyan ki ismerné meg, ha te sem tudod beazonosítani? Te vagy a mi berkenye szakértőnk!

A lyukak nagyon érdekesek, kizárt dolognak tartom hogy állványtól származnának. A körkörös száraz fűszálakról inkább azt gondolom, hogy valaki először gondosan félretolta a füvet a tő kiásása előtt, így vigyázott a növényre amit valószínűleg átültetett valahova. Ha a gyökere miatt ásta volna ki, nem bajlódott volna a fűvel.

A Bükk alján él egy idős ember, aki feljár az O. pallensekhez és kiszedi a gumójukat mindenféle főzet készítésére használva. Nem nagyon tudnak vele mit kezdeni, hiszen nyilván csak akkor ás, ha nincs ott senki.

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 27.06.2011. 09:36
- mespilus | 485 Hozzászólás

Csak nem a híres Gyuribácsi? (http://gyorgytea.hu/)

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 28.06.2011. 22:46
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Nem tudom, nem ismerem személyesen az öreget. Más ártatlan hársfa virág gyűjtőket meg ne vádoljunk meg ártatlanul. Elég sokan lakhatnak a Bükk lábánál.

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 05.09.2011. 13:42

Közben tisztázódott az ismeretlen berkenye (DSCN0929.jpg és DSCN0932,jpg), Sorbus adamii.

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 06.09.2011. 09:05
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

(Remek! Akkor kérjük a Galériába is, meg a Sorbus topikba is! )

Fel!

- Magyarországi kirándulások, túrabeszámolók 22.04.2012. 21:50

A múlt hetet munkaügyben Prágában töltöttem, szombaton jöttem haza. Erőt vettem magamon, és hajnali négy órakor elindultam, így kilenckor már a Vértesben jártam. Az elsődleges cél kucsmagomba lett volna, de csak lett volna... Azért útba ejtettem a tavalyi bodzaszagú élőhelyet. Még éppen csak elindultak - nagyon el van maradva a Vértes -, de lyukakat nem láttam. A vaddisznók viszont dolgoztak szépen, csak reméltem, hogy bodzaszagú nem esett áldozatul. Két hete még agárkosborok sem voltak, most már elindultak, de elég nyamvadtnak néznek ki. A barkócák (és a Dégen berkenyék) viszont szépen bimbóznak.

Csatolt képek:
Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 231 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).