- Milyen hazai növény?
08.12.2019. 19:15
-
Balino
• | 264 Hozzászólás
Belenagyítva az eredeti képekbe (tudom, képek): a szár az átellenes szőrsorok között csupasz, a levél háromszögű, a csésze sűrűn apró mirigyszőrös. Mi tehetné biztossá? A képgalériában sem tűnt nekem olyan egyértelműnek a chamaedrys.
- Milyen hazai növény?
08.12.2019. 21:23
-
bosna sarajevo
• | 5.102 Hozzászólás
a szár csupaszsága és a levélalak szerintem nem annyira meggyőző bélyeg a levél fogai nem tetszenek (lehetnének mélyebbek) a virág színe nem elég fehéres a csésze mirigyszőrei túl hosszú nyelűek ezzel együtt nem vagyok biztos benn, hogy igazam van a chamaedrys-szel, egyszerűn ebből a képből ennyit tudok kihozni
a galériában a chamaedrys képek szerintem jók annak, a vindobonensis képekben nem vagyok 100%
- Milyen hazai növény?
08.12.2019. 23:06
-
Balino
• | 264 Hozzászólás
Köszönöm, hogy ennyit foglalkozol vele. Nézegettem képeket mindkét fajról, de nem győztek meg, maximum, ha egymás mellett látnám őket élőben. Vagy csak annyi bizonyos, hogy a vindobonensis diploid, a chamaedrys tetraploid. Találtam még két képet korábbról a Mecsekből.
- Milyen hazai növény?
09.12.2019. 10:34
-
bosna sarajevo
• | 5.102 Hozzászólás
ez az utóbbi szerintem tényleg vindobonensis
a ploidia-szint tényleg biztos bélyeg, de a kulcsokban lévő ismérvek (főleg a jól mérhetők, pl. csésze szőrözöttsége) részletes feldolgozása alapján is lehet határozni őket
- Milyen hazai növény?
22.12.2019. 20:11
-
bosna sarajevo
• | 5.102 Hozzászólás
nem hagyott nyugodni ez a növény, kicsit hosszabban újranézegettem, és szerintem tévedtem, mert valószínűleg valóban vindobonensis lesz
a csésze szőrei mind mirigyesek, és bár a levélfogak továbbra sem az igaziak (de chamaedrys-nak sem igaziak), és a virág sem eléggé fehéres, de összességében ez beleférhet