Melyik sóballa? (=Suaeda cf. salinaria)

- Milyen hazai növény? 04.09.2019. 21:25
- Kemény Dió | 5.579 Hozzászólás

Az ÚMF-ben ábrázolt virágokat nem tudtam kivenni. Álló és elfekvö egyedek is voltak, aszerint, hogy mennyire ment rá a traktor.

Csatolt képek:

Javítva: 27.09.2019. 09:39 | Fel!

RE: Melyik sóballa?

- Milyen hazai növény? 04.09.2019. 21:30
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

olyan, mint a salinaria (biztos nem pannonica)

ha mondanál egy magméretet ...

Fel!

- Milyen hazai növény? 04.09.2019. 21:56

Köszönöm. Hát az sajnos nincsen...
Ez akkor már szálkátlan, tompa levél? Mondjuk a hármashoz képest igen.

Fel!

- Milyen hazai növény? 05.09.2019. 08:41

ez vagy salinaria, vagy prostrata (szerintem minden kép ugyanazt a fajt ábrázolja), mivel az előbbit 10+ éve láttam utoljára, ezért nem mernék biztos véleményt mondani

nem véletlen, hogy a határozóban virág és termés bélyegek vannak, mert azok a stabil bélyegek, a levél sokat változik egy adott egyeden belül is nyártól őszig (de a pannonica egyértelműen kizárható, az robusztusabb, hosszú levelű faj)

a Chenopodiaceae, Amaranthaceae fajoknál azért nem egy nagy varázslat egy darab érett virágzatot lekapni, az jól tanulmányozható, a magvak akár évtizedekig őrzik a méretüket, színüket

szóval, a növényeket a bélyegeik alapján érdemes határozni, ahol ezzel szőrözni kell, ott sajnos nincs kerülőút

Fel!

- Milyen hazai növény? 05.09.2019. 16:55

Van nálam mindkettö példányból. Erölködtem nagyítóval, de még szerintem nincs magja, csak zöld mikroszkopikus morzsákra lehet dörzsölni.
Találtam egy jó munkát: http://novtan.emk.nyme.hu/novtan/florapa...01/FP1.1_04.pdf
Érdekes, hogy eszerint salinaria nincs a Kiskunságban (ahol jártam), az ÚMF szerint van, a Flóraatlasz szerint megint nincs.
Helyi botanikusok szerint mindhárom van ott.

Ez habitusra erösen a gyöngysorszerünek tünik (p.37), ami salinaria. Méretre pedig mind meghaladta az ÚMF-ben a prostrata-ra írt 15 cm-t.

Csatolt képek:

Javítva: 05.09.2019. 17:07 | Fel!

- Milyen hazai növény? 05.09.2019. 17:11

csodálkoznék azért, ha nem lett volna egyik állományban sem terméses példány, így szeptemberben ez már esélyes

a kérdéses Mile Orsolya-féle cikk a faj újrafelfedezésének korszakából való, nem a hazai elterjedést kívánta feltárni, kb akkor jöttek rá, hogy létezik tényleg e faj

a salinaria van a Kiskunságban (és a Dunamenti-síkon), ezért került be a füvészkönyvbe

a flóraatlasz pedig egy másik történet, abba az került be, amit az adott terület felmérője beküldött (de pl. teljes irodalmi és herbárium feldolgozás nem történt), és a Duna-Tisza közén nem sikerült pengeélesre a felmérés, hogy finom legyek

Fel!

- Milyen hazai növény? 05.09.2019. 17:13

"Ez habitusra erösen a gyöngysorszerünek tünik (p.37), ami salinaria. Méretre pedig mind meghaladta az ÚMF-ben a prostrata-ra írt 15 cm-t."

nekem is annak tűnt első benyomásra, de csak ismételni tudom, levél, habitus és magassági adatok e fajoknál nem megbízhatóak, csak a generatív szervre vonatkozó adatok

Fel!

- Milyen hazai növény? 05.09.2019. 17:18

Köszönöm, hogy ennyit foglalkoztál vele.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 242 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (Ma 06:40).