Melyik kerep? (=Lotus corniculatus agg.)

- Milyen hazai növény? 27.07.2019. 12:04
- bartolomeo | 171 Hozzászólás

Borbás-kerep vagy szarvaskerep ? Alacsony növény/15cm/,Egyenlőtlen nagyságú csészecimpák, csésze-szőrözöttség. Tolnai-Hegyhát északi része,meszes barna erdőtalajú löszgyep, sekély termőrétegű, délnyugati kitettség,07.15-n

Csatolt képek:

Javítva: 02.08.2019. 18:08 | Fel!

RE: Melyik kerep?

- Milyen hazai növény? 30.07.2019. 20:06
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Hát jó kérdés... ennyiből szerintem bármelyik lehet... L. corniculatus-ból is vannak ilyen szőrösebbek. Ráadásul én is egyre inkább hajlok a fórumozók azon táborához, aki nem igazán hisznek a Borbás-kerep létezésében...

Fel!

- Milyen hazai növény? 31.07.2019. 07:09

Valakinek, pedig el lehetne dönteni, hogy ilyen morfológiai különbségek nem jelentenek-e esetleg egy másik fajt.
Habár a csészecimpák különbözősége egyértelműen csak a már leírt Borbás-kerepre jellemző.

Fel!

- Milyen hazai növény? 02.08.2019. 09:47
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

a szarvaskerep alakköre rendkívül változatos, nem csak nálunk, másfelé újabb alakok színesítik a palettát

hogy a sok szubjektíve különböző alak faj, alfaj, stb-e, az megállapodás kérdése, de teljesen objektív megoldás (ami pl. a molekuláris módszerekkel az evolúciós hátteret is feltárta volna) szerintem még nincs

ebből a fotóból addig lehet jutni, hogy corniculatus agg., a kerepek fő virágzási szezonja amúgy már lefutott, és ezek az utóvirágzások nem sokra használhatók

Fel!

- Milyen hazai növény? 02.08.2019. 14:03

Köszönöm a válaszokat, amelyek rávilágítanak a meghatározások jelenlegi bizonytalanságaira, amelyen valóban egy molekuláris módszer tudna segíteni. De ez teszi izgalmassá !!!
Visszatérve a kerepre, szerintem egy L.corniculatus ssp.villosus lehet.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 234 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).