Az ÚMF szerint ez kétséget kizáróan megfelel V. odorata-nak.
Mivel indás, és nem fehér, ezért csak két faj jöhet szóba:
V. suavis (kék ibolya): az indák viszonylag rövidek (-10cm), vaskosak. A tőkocsány előlevél-párja a kocsány közepe alatt fejlődik --------- egyik sem stimmel rá
V. odorata (illatos ibolya): az indák viszonylag hosszúak, vékonyak. A tőkocsány előlevél-párja kevéssel a kocsány közepe felett fejlődik --------- minden stimmel rá
És a további jellemzés is a V. odorata-ra stimmel: megfelel a pálha, és a virágszín is (nem eltérő színű a virág közepe).
Leírt hibridjük sok bélyegben inkább a V. suavis-re hasonlít, úgyhogy az is kizárható. A kerti változatokat nem ismerem, de mint említettem a legközelebbi kert innen kilométerekre van légvonalban.
A levél lehet kissé furcsa, de ezt talán az élőhely magyarázza (ösvény mellett). Amint a képen látszik, az inda egy kopár felszínre futott ki. Kár, hogy nem készítettem távolabbi felvételt, amin látszódna a többi, feltételezhetően normális levele...
De a levél alakja nem hiszem, hogy elég arra, hogy megingasson minket, hisz a határozók sem tartják fontosnak, de legalább is ez nem különbözik annyira a tipikusaktól, hogy gondot jelentsen. Szerintem ez egy pöpec, szép hosszú indát növesztett V. odorata.