hóvirág

- Botanikai tudakozó 23.02.2019. 21:39
- Pádár Imre | 127 Hozzászólás

Úgy hallottam, hogy Magyar országon négy hóvirág faj honos. Ezek tényleg külön fajok, vagy a Galanthus nivalis-on belüli fajták?

Csatolt képek:
IMG_20190209_104814.jpg
Fel!

RE: hóvirág

- Botanikai tudakozó 23.02.2019. 22:28
- js | 71 Hozzászólás

A képen G. elwesii van. A nivalis pedig az egyetlen őshonos Galanthus fajunk.

Fel!

RE: hóvirág

- Botanikai tudakozó 01.04.2019. 21:06
- js | 71 Hozzászólás

Kicsit visszatérve a kérdésre: Fogalmam sincs, honnan ered ez a "mítosz", de az elmúlt években több ember is feltette már nekem ezt a kérdést. A válasz szerintem az lesz, hogy van az a bizonyos kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis), amely nálunk őshonos, aztán ott van a G. elwesii is, amely a leggyakoribb kertekben ültetett faj (vannak más ültetett fajok is, de azok ritkábbak). Ezeken kívül ott van a két őshonos tőzike fajunk (Leucojum vernum és L. aestivum), amiknek annyi köze van a hóvirágokhoz, hogy azonos családba (Amaryllidaceae) tartoznak és a felületes szemlélők gyakran nézik "hóvirágnak". Szerintem így kijön a négy faj, de ettől valójában csak egy őshonos hóvirágunk van.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 109 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).