Veszprémi Sorbus (=Sorbus redliana)

- Milyen hazai növény? 21.10.2018. 13:45
- Csukoka | 2.338 Hozzászólás

A veszprémi városháza melletti parkban fotóztam, első látásra Sorbus bakonyensis. Bakóczától kérdezem, mert rég nem láttam ezt a fajt, akkor is a Budai Arborétumban, nem a természetben, ez lehet az?

Csatolt képek:
Sorbus3 szuper.jpg

Javítva: 23.10.2018. 10:40 | Fel!

RE: Veszprémi Sorbus

- Milyen hazai növény? 21.10.2018. 20:09
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

A városháza előtti fa egy Sorbus redliana. Az Óváros tér átellenes végén van egy S. pseudobakonyensis.

S. bakonyensis-t kultivációban azt hiszem, nem láttam. S. redliana van egyébként bőven a Budai Arborétumban, fönt, közvetlen a kollégium alatt. Vegyesen degeni, "Bükkszépe", és azt hiszem, aria s.s. társaságában.

Fel!

- Milyen hazai növény? 21.10.2018. 20:58

Köszönöm! Vagy huszonegynéhány éve volt a Budai Arborétumban, az A épület délkeleti sarkán, egy nagy Sorbus vértesensis, a másik sarkon Sorbus bakonyensis. Mindegyik oltva volt, már nem emlékszem, milyen alanyra. Régóta nem néztem körül ott, pedig 1977 és 1989 között a munkahelyem volt az egyetem.
Veszprémben mind a két, említett fát láttam.

Fel!

- Milyen hazai növény? 21.10.2018. 21:05

Néztem a Galériában, Sorbus veszpremenis nem lehet? Logikus lenne éppen a városháza előtt. A levele erősen fogazott szélű, vágott a levélnyél és a termés szine is olyan.

Fel!

- Milyen hazai növény? 21.10.2018. 21:53

A veszpremensis nincsen kertészeti termesztésbe vonva. Különben is, amikor ezt a fát ültették, még a veszpremensis nem volt leírva fajként. Azért nincs termesztésbe vonva egyébként, mert inkább cserje, mint fa a habitusa, és ez a kertészeknek nem jó.

A veszpremensis levele inkább rombusz alakú, élesebbek a karéjok, sűrűk a levélerek. A termésernyő is teltebb, többé-kevésbé egyforma méretű almácskákkal, a redliana termésernyőjében jócskán akadnak apró, léha termések.

Ezt a példányt egyébként annak idején Solorina határozta meg nekem.

Fel!

- Milyen hazai növény? 21.10.2018. 21:54

(Én is néztem a galériát, és Pereszke agyon fog engem csapni, hogy alig van veszpremensis kép.)

Fel!

- Milyen hazai növény? 23.10.2018. 21:32

Érdekes, mert a kertészetisek védett vadkörtéket (Pyrus nivalis és hibridek) és berkenyéket is oltottak vagy 30 éve birsalanyokra. De ha ez Sorbus redliana, felteszek belőle fotót a Galériába.
Egyébként tényleg hiányos a Sorbus fotók gyűjteménye...

Javítva: 23.10.2018. 21:41 | Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 409 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).