Hosszúhetény, bazsarózsa, mazsomkozsbor

- Kirándulásszervező 02.04.2011. 18:24
- barkócza | 2.015 Hozzászólás

Kedves Botanásznép!

Május második hétvégéjén (7-én v. 8-án) elmennék Hosszúheténybe, a fent jelzett célokért. Persze, nem tudom, virágoznak-e majd akkor, de remélem. Indulás dél-Budáról, 3, esetleg 4 jó ember elfér mellettem. A benzinköltségen (csak azon) osztozunk.

Fel!

RE: Hosszúhetény, bazsarózsa, mazsomkozsbor

- Kirándulásszervező 03.04.2011. 20:41
- novalusz | 497 Hozzászólás

Esetleg Harkát rá lehetne venni, hogy legyen felderítő és jelentsen a virágzás állásáról, ha már olyan messzire kocsikázol... :-)

Fel!

- Kirándulásszervező 03.04.2011. 21:05
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Na ja, tegnap épp Hosszúhetényben ebédeltem ismerősöknél, és a házigazda mesélte is, hogy az a pár tő bazsarózsa, amit a Sólyomnak mutattak annó, mikor a radar ellen jött tiltakozni, az semmi ahhoz a helyhez képest, amit ő "felfedezett" kutyasétáltatás közben. Majd szerzek pontosabb infókat.

A telekocsi témában nem vagyok érintett, azért nem írtam eddig. Azt nem garantálom, hogy közvetlenül előtte lesz módom megnézni, hogy hogy állnak a kérdéses fajok, de a túrára szívesen beneveznék!

Fel!

- Kirándulásszervező 04.04.2011. 10:50

A Hosszúhetény tippet én is kaptam, tavaly (más okból) május legvégén voltam Pécsen, és akkor bejártam a területet. Végül megtaláltam, persze, csak régen elvirágzott bazsákkal, majomkosbornak a nyomát sem láttam, de az lesz az a hely.

Javítva: 04.04.2011. 11:02 | Fel!

- Kirándulásszervező 20.04.2011. 14:18
- hakansukur | 190 Hozzászólás

Hello

Én úgy tudom, hogy a Hármashegy tele van bazsarózsával. Nem tudom lehet-e ide pontos helyet írni....

hs

Fel!

- Kirándulásszervező 20.04.2011. 16:38

Nem, csak e-mailben. Jobb a biztonság.

Fel!

- Kirándulásszervező 23.04.2011. 08:09
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Én a feleségemmel a jövő hétvégén Pécsen leszek. A városnézés mellett már kireklamáltam magamnak minden napra egy-két óra virágozós kirándulást is. Szívesen megírom az aktuális infókat ha visszajöttem, hiszen többek között én is a bazsarózsát és a majomkosbort szeretném megkeresni.

Ha még akkor nem fog nyílni a majomkosbor, akkor a május 7-8-i kirándulásra szívesen csatlakoznék hozzátok.

Fel!

- Kirándulásszervező 23.04.2011. 12:50

Kedves Papinho, köszönom az ajánlatot. Eddig még nem jelentkezett senki.

Azt látom, hogy még nem írtam, hogy Bp-ről (Dél-Budáról) indulnék, és persze út közben is felszedhetek valakit.

Fel!

- Kirándulásszervező 23.04.2011. 15:54

Köszi a lehetőséget, de mint írtam, csak akkor élnék vele, ha a jövő héten nem találkoznák az O. simiaval. Amúgy Gödöllőn lakom, nem lenne probléma lemenni Dél- budára.

Javítva: 23.04.2011. 16:35 | Fel!

- Kirándulásszervező 24.04.2011. 23:27
- xanthomelas | 123 Hozzászólás

Én is tervezek egy túrát Hosszúheténybe a május 1-i hétvégén- ha nem szól közbe az időjárás. Az az érzésem, akkor lesz a virágzás a csúcson. A majomkosbor a Villányi-hegységben gyakori és pont akkor nyílik, Hosszúheténynél csak 1-1 példányban láttam. Az Ophrys cornutáról inkább ne is beszéljünk... Majd írok beszámolót!
Egyébként hétközben én is budai vagyok, hétvégén összevissza.

Fel!

- Kirándulásszervező 27.04.2011. 22:08
- Hanspeter | 386 Hozzászólás

Kedves Fórumosok!
Nem tudom sikerült-e megszerveznetek a kirándulást, mindenesetre a bazsarózsára szerintem a május 8-9-i hétvége elég későinek tűnik. Április 17- én(!) ilyen állapotban voltak a virágok a Zengő oldalában. 21-én a majomkosborok már javában nyíltak a Villányi- hegységben. Elég nagy a szárazság, úgyhogy sok helyen "satnyábbak" a szokottnál, de a virágtömeg most is igen nagy. A gérbicsek is javában készülődnek, egyik- másik már bimbózik is. A tarka kosborok zöme még csak készülődik. A bodzaszagúak a virágzás vége felé járnak, szépen nyílik a sápadt és a bíboros. Nem tudom milyen csapat jön össze, pontosabban mi az ami érdeklődésre tarthat számot, de ha tudok szívesen segítek. Mondjuk az olasz müge is elérhető a bazsarózsa szomszédságában és éppen a múltkor bukkantam egy óriási piros mécsvirág állományra nem messze Pécsváradtól, kocsival percek alatt elérhető, ha pedig pályán mentek akkor még útba is esik. Tudom lesznek, akik jól ismerik a terepet, de ha mégis segíthetek hívjatok ezen a számon: +36 706136537

Csatolt képek:
Fel!

- Kirándulásszervező 03.05.2011. 19:43

Sziasztok!

Szombaton vettem részt egy vezetős kiránduláson, amit a NP szervezett. Ennek keretében végig vezettek bennünket a Nagymező TT területén, ahol a bánáti bazsarózsa javában virágzott. A természetvédelmi őrnél rákérdeztem a május 8-i hétvégére, szerinte itt akkorra már inkább csak elvirágzott tövek lesznek. Véleménye szerint a Zengő felsőbb régióiban inkább található lesz még virágzó példány.

Hétfőn még a majomkosbor sokfelé virágzott és volt köztük bőven bimbós példány is, így azt gondolom, hogy hétvégén is könnyen találhattok belőlük. Ahol előfordul, ott viszonylag gyakori.

Amúgy most virágzik az olasz müge, a kék atracél és a kaukázusi zergevirág is.

Jó kirándulást kívánok!

Fel!

- Kirándulásszervező 06.05.2011. 10:05

Kedves Botanásznép,

mindenkinek köszönöm a felajánlott segítséget, de résztvevő még nem jelentkezett. Úgyhogy itt egy utolsó felhívás.

Kedves Hanspeter, írtam az inviteles címedre olvasod?

Üdv.

Fel!

- Kirándulásszervező 06.05.2011. 20:05

Látom, mehetek egyedül. Azt' ha majd fölteszem a képeket, veritek még a falba a fejeteket...

Fel!

- Kirándulásszervező 06.05.2011. 20:24
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Hát az könnyen lehet!

(De én most akkor sem érek rá sajna... )

Javítva: 06.05.2011. 20:25 | Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 171 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (Ma 11:16).