Epipactis szakiknak hegyi patak mentén

- Milyen hazai növény? 22.08.2018. 15:46
- Viola | 310 Hozzászólás

Ez meg ismét Zemplén hegyi patak mente. Az első kettő képre halovány tippem a norden (viscidium volt, bár csak nagyítóval volt kivehető), a másik kettőt passzolom.

Csatolt képek:

Javítva: 23.08.2018. 06:13 | Fel!

RE: Epipactis szakiknak hegyi patak mentén

- Milyen hazai növény? 23.08.2018. 08:44
- Mike | 351 Hozzászólás

Az első biztosan nem norden, annak a tokjai nagyon jellegzetesen felfelé állnak, hanem nagy valószínűséggel E. helleborine ssp. minor. Jobb lett volna, a virágot teljesen látni.
A második a habitus, levélállás és a tokok alakja (MOA 75. oldal), valamint a termőhely (patak) E. albensis lehet, ami nem rossz fogás. De újból elmondom, hogy csak a kinyílt virágú, habitus-virágzat-egy virág közeli sorozat alapján lehet biztosat mondani.
Jövőre feltétlenül menj el rájuk korábban!

Fel!

RE: Epipactis szakiknak hegyi patak mentén

- Milyen hazai növény? 23.08.2018. 13:19
- Viola | 310 Hozzászólás

A helleborine-t azért zártam ki, mert a viscidium nem volt működőképes (bocs ezt nem írtam), és nagyon visszafejlődött volt, mintha nem is lett volna, de talán a képen sejthető azért. A növényeket egymás mellett fotóztam ezért gondoltam hogy ugyanazon fáj terméses és virágzó egyedit fotóztam ( első két kép). A képek most készültek és voltak még bimbós példányok is .

Javítva: 23.08.2018. 21:32 | Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 376 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó ( 21 perce).