elatine hungarica

- Botanikai tudakozó 30.05.2018. 16:07
- hakansukur | 190 Hozzászólás

Szeretném tisztázni, hogy ez a faj mennyire ritka itthon. A Kitaibela IV évf 1. számában van egy cikk amely rendkívül ritka növényként említi meg a fajt, Azonban rákeresek a googleban és itt (https://www.bfnp.hu/hu/magyar-latonya-elatine-hungarica) meg itt (http://www.bekesmegye.com/bekes-megye-hi...atine-hungarica-) is azt írják hogy gyakori. Akkor most mi is a helyzet? A Kitaibelaban megjelent 20 év alatt ennyire elterjedt vagy pedig a fenti cikkekben összetévesztik a fajt egy másik elatine-nel?

Fel!

RE: elatine hungarica

- Botanikai tudakozó 30.05.2018. 16:23
- retek | 2.168 Hozzászólás

Molnár V. Attilának volt asszem cikke, de blogbejegyzése is a látonyafajokról, ha jól emlékszem. Egyébként a látonyák ritka növényfajok, lehet hogy közöttük a leggyakoribb ez a faj. De ez most ilyen emlékfoszlány volt. Nincs tapasztalatom, elég sokat kerestem a Dél-Alföldön, lakóhelyem környékén a belvízfoltokon, de nem találtam. Egyébként nagyon csapadékos év is rég volt már...

Fel!

- Botanikai tudakozó 30.05.2018. 16:46
- cypraea | 758 Hozzászólás
Fel!

- Botanikai tudakozó 30.05.2018. 17:41
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Nagyon függ az adott évtől, és régebben nem is keresték annyira.

Én csak azon szoktam elgondolkozni, hogy ha egy botanikus rendszeresen végigjárogatja egy adott területen a potenciális élőhelyeket, akkor vajon nem terjeszti-e el a növényt a bakancsára tapadt sárral?

Fel!

- Botanikai tudakozó 30.05.2018. 20:45
- hakansukur | 190 Hozzászólás

Értem, köszönöm a válaszokat. Csak nekem a Kitaibelabol ugy jött le mintha extrem rarely lenne de ezek szerint csak nincs a középpontban illetve nem minden évben jön elő. Azért a Kab hegy nekem fura lelőhelynek tűnik de hát nemzeti park oldalán jelent meg a cikk gondolom alaposan utánanéztek

Fel!

- Botanikai tudakozó 30.05.2018. 21:09
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Nem a Kab-hegyen van, hanem a közelében, egy szántó szélén, egy csapadékos években feltöltődő, mélyebben fekvő, lapos területen.

Fel!

- Botanikai tudakozó 31.05.2018. 13:50
- retek | 2.168 Hozzászólás

Most néztem végig a blogbejegyzéseket, MVA a doktori értekezésében bővebben ír a magyar látonyáról, fel is vannak sorolva az akkori ismert (történeti, recens) előfordulásai.

Javítva: 31.05.2018. 13:50 | Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 156 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).