Asphodelus

- Latin növénynevek etimológiája 02.10.2017. 11:29
- hakansukur | 190 Hozzászólás

Hello

Gondolom köztudott hogy a genyőte és a sárga sásliliom nevében is szerepel az asphodelus, az egyik nemzetségnév amásik pedig "utónév", Kerestem - felületesen- hogy vajon az asphodelus mit is jelenthet pontosan (valami olyasmi összefüggést kerestem mint a verna, longifolia,. stb) de nem akadtam nyomára. Vajon mi lehet az összefüggés a két növény között? A sásliliom nem hasonlít nagyon az asphodelusra így nem vagyok benne biztos hogy a kinézete után nevezték el az asphodelusról. Mondjuk ahol én találkoztam vele ott a két növény együtt nőtt, ugyanazon a réten, egymástól kb. 100 méterre de nem hiszem hogy ez mindenhol így lenne. Az egyiknek a gyökerét eszik a másiknak a levelét, szerintem ez sem a közös pont. Sajnos nem tudok latinul, így visszafejteni sem tudom az asphodelus szó jelentését.

Fel!

RE: Asphodelus

- Latin növénynevek etimológiája 02.10.2017. 20:09
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Sok gumójút jelent az Asphodelus szó.

Ha kiástad volna azon a réten őket, akkor láthattad volna, hogy mindkét növénynek koloncos gyöktörzse van. De ha jól emlékszem, nem csináltál ilyet.

Fel!

RE: Asphodelus

- Latin növénynevek etimológiája 03.10.2017. 10:29
- hakansukur | 190 Hozzászólás

Jah, na látod ez valóban igaz, erre nem gondoltam:)
köszi

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 43 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).