C. indi vagy steni? (=Centaurea stenolepis)

- Milyen hazai növény? 20.08.2017. 22:50
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

A galériás képekkel kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy ezek a pilisi jószágok jó eséllyel inkább C. stenolepis-ek C. indurata helyett. A képek sajnos nem lettek túl jók, de azért várom az érveket-ellenérveket...

(Ja, ha valakinek ezek a pókhálósborzasparókás jószágok a szíve csücskei, akkor esetleg ránézhetne a többi galériás phrygia agg. képre is, mert szerintem a régebbieknél sem biztos, hogy minden kép jó helyre került.)

Csatolt képek:

Javítva: 21.08.2017. 10:58 | Fel!

RE: C. indi vagy steni?

- Milyen hazai növény? 20.08.2017. 23:18
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

igazság szerint már tegnap akartam kérdezni, hogy biztos indurata-e, mert így messziről nem annak nézett ki, de gondoltam, jól megnézted-megmérted
(azért kérdeztem a másik topikban, hogy az ÉKHG-ben voltatok-e, mert ott dögivel van indurata)

fotóról marha nehéz ezeket szakérteni (hazudik, aki biztosan felismeri fotóról ...), méregetni kell a fészkeket meg a pikkelyeket, és nem csak 1 példányon, hanem többön is - mérd meg, aztán kiderül

ja, hogy te sosem bántod őket herbáriumilag :)

Fel!

- Milyen hazai növény? 20.08.2017. 23:29

Hát az a röhej, hogy tényleg nem szoktam őket macerálni... ha nem muszáj, még közel sem megyek hozzájuk, nehogy megharapjanak, de ennek speciel direkt megmértem pár nyavalyás függelékét és olyan 6-8 mm körüliek voltak.
De persze lehet, hogy csak a szárazság miatt voltak nyeszlettek (voltak totál besült virágúak is, csak ez a pár tő nyílt ki rendesen).

Hajlok a stenolepis felé, (majd át is pakolom őket) meg majd még visszamegyek valamikor....

Javítva: 20.08.2017. 23:30 | Fel!

- Milyen hazai növény? 20.08.2017. 23:37
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

az indurata szerintem nem ennyire széles levelű (azt hittem, van róla fotóm, de nincs, csak leszedtem anno a növényt)

http://files.homepagemodules.de/b533662/...12_DqxzETeM.jpg

ezen a képen azért 6-8 mm-nél hosszabbnak tűnik az a függelék (a szép, nagy függelékeket kell nézni, nem a csűnödteket ...)

Fel!

- Milyen hazai növény? 21.08.2017. 00:34

Köszi!

Ha legközelebb megyek, akkor leszedem az összes példányról az összes fészekpikkelyt, kiválasztom a 100 legnagyobbat, megmérem őket, majd a méréseket átlagolom...

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 291 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (Ma 06:40).