Fóti Somlyó (=Silene otites)

- Milyen hazai növény? 07.06.2017. 14:57
- Pacsirtafű | 537 Hozzászólás

Kedves Fórumtársak!
A képeken látható növény beazonosításához kérnék segítséget. A növény elméletileg a Fóti Somlyón lett begyűjtve, és több évet töltött tőlevélrózsás állapotban, míg idén virágzati szárat kezdett növeszteni (a tőlevelek alakja eltér a száron lévőkétől, a képeken ez is látszik). Szerintem a keresztben átellenes levélállás, és a levélalapok összenövése elég jellegzetes, de nem tudtam kitalálni, mi lehet. Virágozni még nem kezdett, de ha addig nem derülne ki a növény kiléte, küldök arról is képet. Az élőhelyről csak annyit, hogy a parcellázott hegyoldal miatt akár kertekből kivadult növény is lehet.

Csatolt képek:

Javítva: 29.07.2017. 17:39 | Fel!

RE: Fóti Somlyó

- Milyen hazai növény? 07.06.2017. 22:01
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Hm, hát ha már évek óta nevelgeted, akkor várjuk már meg amíg kivirágzik!

Engem különben egy szép nagyra felhizlalt Silene nemoralis-ra emlékeztet... (A természetvédelmi bírságot majd kérjük átutalni a fórumos számlára.)

Javítva: 07.06.2017. 22:03 | Fel!

- Milyen hazai növény? 09.06.2017. 20:22

Köszönöm a választ, a képek alapján határozottan telitalálatnak tűnik.

Nem én gyűjtöttem/nevelgetem, így a természetvédelmi bírságos részt nem veszem magamra. Én csak olyan növényt szedek össze, amiről már tudom, hogy micsoda...

OFF Amúgy ha már az ANP honlapján elérhető a Füvészkönyv taxonlistája egy excel-táblában, szerintem érdemes lenne benne aktualizálni a Védettség/Termv.érték adatokat.

Fel!

- Milyen hazai növény? 23.07.2017. 13:39

Kis késéssel, de itt van pár fotó a virágzó állapotról is. Nos, mégse nemoralis, sokkal inkább otites (ssp. hungarica), ha jól látom.

Csatolt képek:
Fel!

- Milyen hazai növény? 23.07.2017. 16:49
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Valóban az, jó nagyra megnőtt így cserépben!

Javítva: 23.07.2017. 16:50 | Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 451 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 486 Felhasználó ( 3 perce).