Rhinanthus (=Rhinanthus serotinus)

- Milyen hazai növény? 26.01.2011. 20:59
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Ennyiből lehet fajt mondani?

Csatolt képek:

Javítva: 28.01.2011. 12:30 | Fel!

RE: Rhinanthus

- Milyen hazai növény? 27.01.2011. 19:49
- Jaurinum | 1.656 Hozzászólás

Igen, a fotók jók hozzá.

Fel!

- Milyen hazai növény? 27.01.2011. 20:05

És azon kis kék fogacska szél-hossz aránya a kulcs? Elég necces bélyegnek tűnik, de tapasztalattal biztos könnyebb. Gondolom nem ez az egyetlen bélyeg, amivel el lehet különíteni a Rh. minort a serotinustól, de akkor mi?

Itt egy Rh. minor, de én kételkedem benne:
http://www.carpathianbasinspecies.eu/2_Vascular_Plant_-_Tracheophyta/Species/Rhinanthus_minor/Rhinanthus%20minor_1_3_logo_0.html

És ez pártacső íveltség..., ezt sem látom igazán.

Javítva: 27.01.2011. 21:02 | Fel!

- Milyen hazai növény? 28.01.2011. 00:24
- lepenyhal | 2.480 Hozzászólás

Szerintem a kis kék fogacska arányai semmit nem használnak. Írják az egyenes vs. ívelt pártát, ez is elég viszonylagos tud lenni, inkább tapasztalattal működő bélyeg. Nekem a legjobb bélyeg még a virágok nagy mérete a Rh. minor ellen (ha a csésze, a murvák és a párta is kopasz vagy nagyon rövid szőrű...).

Fel!

- Milyen hazai növény? 28.01.2011. 00:28

És ennek a virágai arányaiban melyik fajra utalnak? És amúgy is, hogyan kellene azt megmérni? Talán ki kellene tépni a párát, és úgy megmérni?

Fel!

- Milyen hazai növény? 28.01.2011. 12:20
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Neeeem, nem kell kiszedni... A R. minor-nak sokkal kisebb a virága, alig lóg ki a "tojásból", a R. serotinus-é viszont nagy és pont úgy kilóg, mint ezé! (És a murvalevelek alsó részén a fogak hossza is jóval hosszabb a R. serotinus-nál...)

(Egyébként pont a virágok nagysága miatt volt a R. serotinus régebben R. major, ill. a szárlevelek alakja miatt R. angustifolius néven is futott...)

P.S.: Na igen, a Kárpát-medencéssel még vannak kisebb-nagyobb gondok... (Jóska képein is R. serotinus van, nem R. minor...) De nézd meg inkább Thomas kolléga határozójában:

http://blumeninschwaben.de/Zweikeimblaet...appertopf.htm#2

P.S. 2. : alfaj tippet viszont nem vállalok, mivel a német irodalom, a R. minor-ról 7 alfajt tárgyal, a R. serotinus-ról pedig 8-at... Nyilván ezek közül nem mind található meg nálunk, de akkor is...

Javítva: 28.01.2011. 12:34 | Fel!

- Milyen hazai növény? 28.01.2011. 13:43

Ahan, most már tényleg látom, milyen egyértelmű!

Köszi szépen!

Az alfajba sorolásnál is szerintem hagyatkozhatnánk a füvészkönyvre. Lehet, hogy máshol máshogyan különítik el az alfajokat, de itthon mi szerintem kövessük a füvészkönyvet.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
1 Fórumtag és 486 Vendég online:
tmoni10

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 502 Felhasználó (Ma 11:16).