Valamilyen Pulmonaria? (=Pulmonaria mollis agg.)

- Milyen hazai növény? 10.04.2017. 00:17
- Csukoka | 2.338 Hozzászólás

Segítéget szeretnék kérni, ti. fogalmam sincs, ez melyik Pulmonaria faj lehet? Ilyet még nem láttam, nem P. mollissima, más a levele. Mivel magashegységi vagy erdélyi tapasztalataim nincsenek, jó lenne, ha valaki segítene. De a fotó hazai, andezit törmeléken, északi kitettségben néhány tő virágzott.

Csatolt képek:

Javítva: 17.04.2017. 00:27 | Fel!

RE: Valamilyen Pulmonaria?

- Milyen hazai növény? 10.04.2017. 07:39
- Kemény Dió | 5.579 Hozzászólás

Szerintem mollissima. Mitöl más a levele?

Fel!

- Milyen hazai növény? 10.04.2017. 20:30

A levelei szárölelők voltak és szélesebbek, a virágzat tömöttebb, nem laza, a szőrzete sem lágy, inkább érdes. Virágzat: nem volt jellemzője, hogy a párta piros. Ahol ez a néhány tő él, az mészkerülő tölgyes vágásterülete. Jobban emlékeztetett a dísznövény Pulmonaria-ra, mint a közismert P. mollissima-ra. De nincs a közelben lakott terület, hétvégi házak sem. Bár lehet, hogy a P. mollissima valamelyik alfaja vagy változata, sajnos nincs meg nekem a Soó Boraginaceae kötete. Egy biztos: nem "átlagos" P. mollissima, már ha valóban az.

Javítva: 10.04.2017. 20:32 | Fel!

- Milyen hazai növény? 10.04.2017. 22:39

Mivel erdészeti út közelében van, ahol rendszeresen járnak a kerékpáros túrázók, sőt külföldi csoportok is, megnéztem, mi is lehetne, ha nem hazai faj. Természetben a hegyi tüdőfű (Pulmnaria montana) él, vagy pedig a termesztésben levő Pulmonaria montana fajták közül valamelyik. Nyugat-Európában gyógynövényként termesztik.

Fel!

- Milyen hazai növény? 11.04.2017. 10:19
- Kemény Dió | 5.579 Hozzászólás

Itt van egy átlagos mollissima, kevés pirossal, szárölelö levelekkel és tömött virágzattal:

Csatolt képek:

Javítva: 11.04.2017. 10:21 | Fel!

- Milyen hazai növény? 11.04.2017. 23:12

Egy biztos, nem bársonyosak a levelei, nem szőrös, hanem érdes, egyáltalán nem átlagos P. mollissima.

Fel!

- Milyen hazai növény? 12.04.2017. 07:31
- retek | 2.168 Hozzászólás

ha szabad hozzászólni én is mollisima-t tippelnék...egyénként ezek szoktak hibridizálódni?

Fel!

- Milyen hazai növény? 12.04.2017. 13:10
- lepenyhal | 2.480 Hozzászólás

A fajcsoport szintjén biztosan P. mollis agg. Ezen belül, úgy látom, van min. 3 kisfaj Közép-Európában: P. mollis s.str. (=P. mollissima?), P. collina, P. montana. A kérdés az, hogy ezek közül hova tartozik, ami a képen van. A Synopsis a montanát írja Stájerországból és a Kárpátokból, illetve említ magyar adatokat is (Sátor-hg, Eger), ezek hitelét viszont megkérdőjelezi. Nyilván fotóról nem lehet megerősítettnek venni egy ilyen taxon hazai előfordulását, de gondolatébresztőnek jó. Be kéne gyűjteni a növényt, és nézegetni a korábbi gyűjtéseket.

Fel!

- Milyen hazai növény? 14.04.2017. 00:16

Nincs éppen könnyen megközelíthető helyen, de mindenképpen ki fogok menni és begyűjtöm. A herbinézést is be fogom tervezni. Köszönöm a tanácsokat.

Fel!

- Milyen hazai növény? 15.04.2017. 22:34

Megnéztem újra a terepen. Az az érdekes, hogy lent, a patak menti kaszálóréten is megtaláltam és fotóztam, nemcsak fent a hegyoldalban, a vágásterületen. Közben kaptam kölcsön egy Soó kötetet is, ebben szinonimként szerepel a Pulmonaria montana subsp. mollissima név is.
Pulmonaria mollissima f. mollissima (eumollissima GUSUL. 1960), a tőlevelek széles-tojásdadok vagy hosszúkás-lándzsásak, 2-3 szor hosszabbak a szélességüknél, a szárlevelek háromszög-tojásdadok, széles-szíves vállúak, majdnem szárölelők.
P. mollissima f. (var.) pseudoangustifolia (GUSUL. 1960. sub P. montana) PAWL. 1963. (P. Clusii BAUMG. 1816). A tőlevelek hosszúkás-lándzsásak, 5-8 szor hosszabbak szélességüknél, a szárlevelek háromszög-lándzsásak, szívesvállúak, ülők.
Van választék...
Az első fotó a patak menti kaszálóréten, a második mészkerülő tölgyes vágásterületén készült.

Csatolt képek:

Javítva: 15.04.2017. 22:39 | Fel!

- Milyen hazai növény? 18.04.2017. 09:14
- lepenyhal | 2.480 Hozzászólás

Gondolom, be lett gyűjtve...

A "sima" mollissima mezofil kaszálókon normálisan előfordul.

Fel!

- Milyen hazai növény? 18.04.2017. 22:59

Felmerült az is, hogy csak egy körön belül fordul elő ez a P. mollissima agg., a kör középpontjában több évszázados Castanea ültetvény van, amelynek eredete persze tisztázatlan. Körülötte a mészkerülő gyertyános-kocsánytalan tölgyesben is elvadult a Castanea sativa és magoncok is vannak. Akár külföldről is hozhatták a Pulmonariát a földes-gyökeres szaporítóanyaggal.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 108 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).