Még egy ökörfarkkóró (=Verbascum austriacum)

- Milyen hazai növény? 31.07.2016. 14:25
- Orchifun | 268 Hozzászólás

2016. 07. 31-én fényképeztem a Mecseken, gerinc közelében, vegyes lomboserdő szélén.
2016. 07. 27-én Csormolya021nyitott topikot „Melyi ökörfarkkóró” címmel a „Milyen külhoni növény” rovatban. Miután nem volt teljes az egyetértés a besorolást illetően, Jaurinum írt a megkülönböztetés módjáról.
Az ő nyomdokain haladva próbálom megfejteni a jelen esetet, nem sok sikerrel.
Egyrészt a középmagasan levő elágazás austriacumra utal.
Másrészt sikerült egy szíves vállú szárlevet külön lefotózni (3. kép), ami a nigrumra utalna. Bár a többi szárlevél nem mind szíves. (Nem mondhattam neki, hogy légy szíves.) Bonyolította a helyzetet, hogy Viator Nature szerint viszont a nigrumnak nincs is szárlevele.
Úgy tűnik, ez a növényke összeesküdött ellenünk, ez esetben viszont Verbascum conspiratornak kéne nevezni.

Csatolt képek:

Javítva: 11.08.2016. 15:27 | Fel!

RE: Még egy ökörfarkkóró

- Milyen hazai növény? 31.07.2016. 16:49
- Jaurinum | 1.656 Hozzászólás

A középmagasan lévő elágazások, különösen azok szöge és hossza, valóban austriacum-ra emlékeztetőek. A szárlevelek (van a nigrum-nak is!) válla azonban egyértelműen nigrum-ra utal.
Szerintem ez elmegy a két faj hibridjének: V. x subnigrum.
Voltak "tiszta" nigrum és/vagy austriacum egyedek a környéken?

Javítva: 31.07.2016. 16:50 | Fel!

- Milyen hazai növény? 31.07.2016. 17:25

Köszi a választ!
Legközelebb jövő hétvégén megyek Pécsre, majd próbálok időt szakítani, hogy körülnézzek. Sajnos a pontos helyét nem jegyeztem meg, de általában visszatalálok.

Fel!

- Milyen hazai növény? 31.07.2016. 17:34

Csak emiatt azért ne fáradj. Ezek az esetek sokszor akkor válnak biztosabbá, ha az ember jobban körülnéz a környéken, és talál még belőlük, vagy megtalálja a szülőfajokat. Pusztán egy egyed vizsgálatából biztos határozást végezni nem könnyű, ahhoz kell egyfajta merészség.
Bevallom, még sose határoztam az említett hibridet, de a fotó alapján számomra ez a leghihetőbb - aztán majd megcáfolnak.

Fel!

- Milyen hazai növény? 07.08.2016. 20:29

2016. 08. 06-án kimentem újra a helyszínre és fotóztam az ökörfarkkórókat, próbáltam keresni esetleges „szülőket”. Csak elágazás nélkülieket vagy középen illetve fent elágazóakat találtam, azaz austriacum-ként azonosíthatóakat. Néhányat csokorba gyűjtve feltöltöttem. (Néhol kissé csalóka a fénykép, ahol a levéllemezt felülnézetben került a képre és a levélnyél hajlik lefelé, ott a levéllemez szívecskésnek látszik, élőben nem volt az.
Úgy tűnik a V. nigrum szülő jobban elrejtőzött.

Csatolt képek:
Fel!

- Milyen hazai növény? 07.08.2016. 20:31

Bocsi, mivel a beillesztő szoftver időnként keveri a képeket, ezért külön válaszba írtam az alábbiakat:
Találtam egy mélyen elágazót, de azzal az volt a helyzet, mint amit Jaurinum írt Csormolya021 topikjában, hogy valami még fiatal korában megrágta. Jelen esetben fülön is lehetett csípni a rágást, a közeli képen ez látszik.

Köszönöm szépen a meghatározást és a hozzászólást!

Csatolt képek:
Fel!

- Milyen hazai növény? 09.08.2016. 22:54
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

jó érzés egy Verbascum-hibridet meghatározni, de azért itt kicsit elszaladt a lelkesedés (eleve a nigrum/austriacum hibrid nem lehet egy egyszerű kérdés)

az első képsorozaton szerintem sima austriacum van végig, talán egy kicsit árnyékosabb, nedvesebb helyről, mint ami e faj optimuma, azokon a képeken semmi nigrum-hatás nem érezhető

a többi kép elég gyenge és változatos (több növényt ábrázol), e képek már csak minőségük és az eleve elég fejletlen növényegyedek miatt sem meggyőző

összességében a hibrid meghatározást törölném, és az austriacum név nyugodtan maradhatna, legalábbis az első sorozatra

Fel!

- Milyen hazai növény? 10.08.2016. 09:50

Zitat von Orchifun im Beitrag #5
2016. 08. 06-án kimentem újra a helyszínre és fotóztam az ökörfarkkórókat, próbáltam keresni esetleges „szülőket”. Csak elágazás nélkülieket vagy középen illetve fent elágazóakat találtam, azaz austriacum-ként azonosíthatóakat.

Szia!
Ami egyáltalán nem volt elágazó, arról van fotó (száráról, leveleiről)? Az austriacum a lehető legritkábban ilyen, max akkor, ha kaszálás után pár hete van élnie. Ezen a fotósorozaton szerintem is austriacumok vannak.

Még annyit a diskurzushoz, hogy a nigrum-nál másmilyenek a szár elágazások (ha vannak), nem elhajlók, hanem mereven felfelé növők. Továbbá a nigrum levelei csak gyéren szőrösek, bőrnemű (szinte ragyás), míg az austriacumé sárgás csillagszőröktől finom tapintású, kevésbé vaskos.

Nyilván nem megoldott a hibrid-kérdés, de elvetni sem érdemes, hanem inkább újra és újra megfigyelni állományokat.

Fel!

- Milyen hazai növény? 10.08.2016. 13:24
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

a Verbascum-hibridekhez: természetesen léteznek, nem is ritkák, sok esetben pedig a szülők kiléte is egyértelmű: ott van a papa és a mama, és az átmeneti egyedek (igen, egyedek, gyakran nem csak egy példány van)

azaz a legegyszerűbb mindezt terepen felismerni, látva a szülőfajokat és a hibrideket is, utána pedig lehet fotózni, gyűjteni, stb

a hibridek határozására (a helyi infók nélkül) önmagukban viszont nincs recept, nincs rájuk megfelelő kulcs, valószínűleg néha nem is pont félúton vannak a szülők között, így kiragadott fotókról (amelyek nem is megfelelő minőségűek), a szülőfajokra vonatkozó határozókulcs elemei alapján aligha lehet őket azonosítani

ebben az esetben pont így jártunk, vannak gyanús példányok, de a terepi szituról fogalmunk sincs (potenciális szülők előfordulása a területen, a pontos termőhely, árnyaltság, kaszálás, stb) - maradnak az intuíciók

nekem továbbra is az az intuícióm, hogy a képek nagy része biztosan, egy része pedig valószínűen V. austriacum-ot ábrázol, s a nigrum-os szál erőltetett

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 329 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (Ma 06:40).