Bangó (=Ophrys oestrifera)

- Milyen hazai növény? 31.05.2016. 19:20
- totoro | 76 Hozzászólás

Würth Pali barátom fényképezett néhány szarvasbangót valahol Budapest környékén, de nekem ezek nagyon furák, megszakértené valaki?

Csatolt képek:

Javítva: 01.06.2016. 09:51 | Fel!

RE: Bangó

- Milyen hazai növény? 31.05.2016. 20:14
- Mike | 351 Hozzászólás

gratulálok, ez az Ophrys holubyana, vagyis a poszméh és a szarvasbangó állandósult hibridje.
Két állományát ismerjük a Balaton-felvidéken ill. a Bakonyban, ezek a képek az utóbbi termőhelyen lévő növényekre hasonlítanak nagyon. Mellékelem az ottani fotókat.
Tavaly megnéztem a bp-i állományt, az mind szarvas volt. Jó volna ha ezt a találatot a DINPI-nek eljuttatnátok.

Csatolt képek:
Fel!

- Milyen hazai növény? 31.05.2016. 20:47
- totoro | 76 Hozzászólás

Igen, én is holubynak gondoltam, de nehéz elhinni.

ui.: Közben Kispistikével egyeztetve: kiderült, hogy ismert szarvasbagó állomány, ahol vannak ilyen fura holubys egyedek is, de marad szarvasbangó.

Javítva: 31.05.2016. 21:16 | Fel!

- Milyen hazai növény? 31.05.2016. 22:04
- Mike | 351 Hozzászólás

OK, már értem, tavaly jártam ezen a helyen, érdekes, akkor nem volt ilyen alak. Hát ez az izgalmas a Bangosztánban...

Fel!

- Milyen hazai növény? 02.06.2016. 10:47
- Mike | 351 Hozzászólás

Hát a sztori vége azért egyszerűbb, és is fáradtan ráugrottam a témára - tanulság, pihenten kell nézni a dolgokat.
Szóval ezek "csak" szarvasbangók, az ismert bp-i helyről, csak amikor kezdenek kinyílni ilyenek, majd tisztességes O. oestrifera lesz belőlük, látszik, hogy mennyivel nagyobb szarvuk, mint az O. holubynak.
Kárpótlásul 3 kép a horvát hegyekből 2 hete. Olyan szép volt a termőhely, hogy alig mertünk fotózni, mert nem akartuk széttaposni.

Csatolt képek:
Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 151 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).