páfrány (=Dryopteris expansa)

- Fotó-feladványok 13.05.2016. 21:26
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

az előző feladvány élőhelyén

Csatolt képek:
DSCF0250.JPG

Javítva: 14.05.2016. 14:52 | Fel!

RE: páfrány

- Fotó-feladványok 14.05.2016. 13:19
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Leginkább Dryopteris expansának tűnik.

De ezzel a bandával néha élőben is gondjaim vannak, mert nem olvassák a határozókat, és nem hajlandók úgy hozni a bélyegeket, ahogy kellene.

Fel!

- Fotó-feladványok 14.05.2016. 14:04

pontosan

én inkább megfordítanám a problémát - a határozókönyvek írói nem mindig nézik meg a növényeket :)

a levél széles háromszög alakja miatt a carthusiana kizárható, s mivel egy kisebb termetű, világoszöld növény, jó eséllyel a dilatata is (ráadásul a levélkeszárnyak látványosan hegyessöget zárnak be a levél síkjával)

Fel!

- Fotó-feladványok 14.05.2016. 21:17
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Nekem azzal volt problémám, hogy a legtöbb határozó a legalsó levélszárnyak alapi szárnyacskájának hosszára teszi a hangsúlyt, ami egyáltalán nem mindig olyan hosszú, például a képeden sem. És ez félre tudja vinni az embert, engem legalábbis sokszor elbizonytalanított.

Fel!

- Fotó-feladványok 15.05.2016. 21:57

annyiban korrigálnék, hogy nem feltétlenül minden levélen vannak meg azok a szárny-arányok, de általában van olyan levél, ahol igen (ahogy a képen is)

egyébként meg célszerű minél többféle ismérvet nézni, amelyik növénynél nincs több ismérv, ott maga a taxon is gyanús

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 245 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (Ma 06:40).