Nos! Nem sok hozzászólás érkezett, úgyhogy leírom a saját verziómat. Tapasztalat nélkül vágtam neki a csoportnak, ráadásul itthon, képekről, novemberben, hogy még csak vissza se tudjak menni az adott növényhez, pótolni a fényképeken nem látszó hiányosságokat. Nem túl jó kilátások, tekintve a csoport hírhedt nehezen határozhatóságát. Éppen ezért, viszonyítási alap nélkül talán ne vegyétek készpénznek, amiket most leírok!!
A határozáshoz a Füvészkönyvet vettem alapul, de persze a Simont is olvasgattam, és sokat nézegettem ezt a német oldalt is: www.blumeninschwaben.de
Jó pár netes képet megnézve, egyre inkább úgy tűnik, hogy nem is annyira bonyolult ez a csoport, mint ahogy azt mondják. Persze erre a következtetésre azért is juthattam, mert még kevés problémás Astert láttam, vagy talán mert amiket fényképeztem, azok tipikusak.
Menjünk szépen sorba:
A Füvészkönyv 10 fajt, és 1 állandósult hibridet tárgyal, én is csak ezeket között keresgéltem.
Ha megnézitek a 6 egyedet (Aster 1., Aster 2., ... Aster 6.), akkor világosan látszik, hogy ezek a könyv által említett fajok közül a nálunk őshonos 5-be biztosan nem tartoznak.
A. oleifolius-t (gyapjas ő.) és A. linosyris-t (aranyfűrt): mivel a fészkekben csöves és nyelves virágok is vannak
A. sedifolius (réti ő.): amennyire látszik a levelek nem pontozottak, de még inkább azért zártam ki, mert a megnézett képek azt mutatják, hogy a fészkek csak kevés nyelves virágot tartalmaznak, ellentétben az általam fotózott egyedekkel.
A. tripolium (sziki ő.): ezzel a fajjal a szikes területeken gyakran találkozok, és bár még sosem vettem igazán szemügyre, de azért az feltűnt, hogy ezek nem sziki őszirózsák, ráadásul nem is sziken találkoztam velük. Egyébként a leveik nem pozsgásak.
A. amellus (csillag ő.): a kérdéses fajoknak jóval több fészkük van, mint 10, ráadásul a leveleik sem visszás-tojásdadok, se nem nyélbe keskenyedők, sőt nem is szőrösek... Utóbbi két faj még a fészekpikkelyek szélessége alapján is kizárhatóak!
Az A. novae-angliae-t (mirigyes ő) is kizárhatjuk, mert az jóval szőrösebb, mint a kérdéses egyedek.
Maradt tehát 4+1 faj.