Aster 1. (=Aster cf. tradescantii)

- Milyen hazai növény? 08.12.2010. 11:09
- Harka | 2.868 Hozzászólás

Van egy pár Aster fotóm, amelyeket amennyire lehet, szeretnék beazonosítani. Hosszas próbálkozás után jutogattam is előre, de azért kíváncsi lennék, hogy Ti miket mondtok. Tudom nem egyszerű a téma, több részlet hiányzik, de amit lehet jó lenne róluk megtudni. Hogy melyik jöhet szóba, melyik bélyeg lenne a döntő... Talán másnak is hasznos lenne.

Itt az első: Kiskunhalas, Fejeték-mocsár TT. - 2010. 09. 26. (Egy 2006-os állapotfelmérés 2 adventív Aster fajt jelöl a mocsárnál, de azon a koordinátán, ahol ez fényképezve lett, ott csak az egyiket. Abban a foltban viszont elég tömegesnek találtam.)

Csatolt képek:

Javítva: 28.12.2010. 10:32 | Fel!

RE: Aster 1.

- Milyen hazai növény? 17.12.2010. 22:56

Nos! Nem sok hozzászólás érkezett, úgyhogy leírom a saját verziómat. Tapasztalat nélkül vágtam neki a csoportnak, ráadásul itthon, képekről, novemberben, hogy még csak vissza se tudjak menni az adott növényhez, pótolni a fényképeken nem látszó hiányosságokat. Nem túl jó kilátások, tekintve a csoport hírhedt nehezen határozhatóságát. Éppen ezért, viszonyítási alap nélkül talán ne vegyétek készpénznek, amiket most leírok!!

A határozáshoz a Füvészkönyvet vettem alapul, de persze a Simont is olvasgattam, és sokat nézegettem ezt a német oldalt is: www.blumeninschwaben.de

Jó pár netes képet megnézve, egyre inkább úgy tűnik, hogy nem is annyira bonyolult ez a csoport, mint ahogy azt mondják. Persze erre a következtetésre azért is juthattam, mert még kevés problémás Astert láttam, vagy talán mert amiket fényképeztem, azok tipikusak.

Menjünk szépen sorba:

A Füvészkönyv 10 fajt, és 1 állandósult hibridet tárgyal, én is csak ezeket között keresgéltem.
Ha megnézitek a 6 egyedet (Aster 1., Aster 2., ... Aster 6.), akkor világosan látszik, hogy ezek a könyv által említett fajok közül a nálunk őshonos 5-be biztosan nem tartoznak.
A. oleifolius-t (gyapjas ő.) és A. linosyris-t (aranyfűrt): mivel a fészkekben csöves és nyelves virágok is vannak
A. sedifolius (réti ő.): amennyire látszik a levelek nem pontozottak, de még inkább azért zártam ki, mert a megnézett képek azt mutatják, hogy a fészkek csak kevés nyelves virágot tartalmaznak, ellentétben az általam fotózott egyedekkel.
A. tripolium (sziki ő.): ezzel a fajjal a szikes területeken gyakran találkozok, és bár még sosem vettem igazán szemügyre, de azért az feltűnt, hogy ezek nem sziki őszirózsák, ráadásul nem is sziken találkoztam velük. Egyébként a leveik nem pozsgásak.
A. amellus (csillag ő.): a kérdéses fajoknak jóval több fészkük van, mint 10, ráadásul a leveleik sem visszás-tojásdadok, se nem nyélbe keskenyedők, sőt nem is szőrösek... Utóbbi két faj még a fészekpikkelyek szélessége alapján is kizárhatóak!

Az A. novae-angliae-t (mirigyes ő) is kizárhatjuk, mert az jóval szőrösebb, mint a kérdéses egyedek.

Maradt tehát 4+1 faj.

Javítva: 17.12.2010. 23:18 | Fel!

- Milyen hazai növény? 18.12.2010. 01:10
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

Hát ööö... üdv a klubban! Nos, a hazai Aster-eket mi is szeretjük, nekünk is pontosan ezzel a maradék 4(-7) amerikai fajjal van a problémánk... Kezdve mondjuk azzal, hogy egyáltalán külön fajnak tekinthetők-e...

Fel!

- Milyen hazai növény? 18.12.2010. 01:12

Hm-hm, hát ma nagyon merész napom van, úh. tippelek erre egy A. x versicolor-t...

(P.S.: erről jut eszembe, remélem hamarosan ezen fórum képadatbázisába is bekerül majd Hanspeter remek "találmánya" az ( az Aster oleifolius x A. linosyris hibrid), szerintem mehetne a védett növényes részlegbe is, de akár a furcsaságos topikba is... )

Javítva: 18.12.2010. 01:54 | Fel!

- Milyen hazai növény? 18.12.2010. 02:27

Na ja...
Igazából még nem fejeztem be a gondolatmenetemet, csak útközben elfogyott a lelkesedés, vagyis inkább kezdett bonyolulttá válni ....

A versicolor nincs is a füvészkönyvben , így már nem is nagyon tudok hozzászólni. A német oldal szerint annak 2,5-4 cm-es a fészke. Hát nem mértem meg, de nem volt feltűnően nagy terepen.

Talán pont ez az az egyed, amelyiknél a legkevésbé vagyok biztos magamban, de én inkább A. tradescantii-t (kisvirágú őszirózsát) mondanék. Mondjuk valszeg nagyban befolyásol az a tény, hogy egy 2006-os hivatalos állapotfelmérés (Horváth András) ezen a pár négyzetméteren jelentős állományát jelzi, és nem jelöl más Aster fajt a környéken. Mondjuk ellene szól, hogy a tradescantii-t főként fehérnek írják, míg ez elég nyilvánvalóan inkább lila.

Tudna valaki hihető Aster tradescantii képet/linket küldeni? Attól tartok annak azért kisebbek a fészkei..., de persze a képről továbbra sem lehet ezt lemérni... A neten főként dísznövény képek vannak...

Most találtam ezt az oldalt, talán hasznos lehet: http://www.nttlphoto.com/botany/asters-goldenrods/asters_involucres.htm

Javítva: 18.12.2010. 02:37 | Fel!

- Milyen hazai növény? 19.12.2010. 11:44

Hm-hm, hát az előbb kinagyítottam a képeket kb. akkorára mint én, majd kinyomtattam és kitapétáztam vele két szobát... És az 1. képen, mintha pelyhes levélfonákot vélnék felfedezni... ?! Ezesetben lehet A. tradescantii...

Javítva: 19.12.2010. 11:45 | Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 90 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).