Rodoszi hangulatok

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 09.04.2016. 22:11
- Gurgolya | 596 Hozzászólás

A múlt héten Rodoszon voltunk, jelentős részben botanizálási célból. Nem írok napokra lebontott beszámolót, mert eléggé összevissza alakult a programunk. Inkább három részben három élőhelytípusról szerzett élményeimről ejtek szót, képekkel illusztrálva. A fényképezett fajok jelentős részét még meg se határoztam (ha némelyiké nem sikerül majd, azt se bánom).
Jöjjenek először az antropogén környékek, amelyekkel először találkozik az ember: útszélek, lakónegyedek, tengerpartok, történelmi emlékhelyek. Ilyentájt arrafelé sok helyen szinte kaszálni lehet a Chrysantemum coronariát. Elhagyott építési telkeken is szépségekbe botlik az ember (pl. Gynandriris sisyrinchium). A tengerparti homok szélén fura növények élnek tömegesen. Várfalakon és szomszédos sziklákon a lokális Campanula hagielia virít, máshol más kőfali különlegességek. A lindoszi fellegvárban, a johannita lovagok várának romos udvarán egyszer csak egy teljes díszben pompázó Ophrys rhodiába botlik az ember...

Csatolt képek:
Fel!

RE: Rodoszi hangulatok

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 09.04.2016. 22:49

A sziget déli részét még elkerülte a tömegturizmus. Itt hatalmas területeken phrygana van, Euphorbia acanthothamnosszal és más kisebb, többé-kevésbé szúrós bokrokkal. Részben katonai terület (a katonatiszt megértő volt, mikor közöltem vele, hogy én csak a földre fényképezek). Hatalmas a bangóbőség: a lokális, teljesen rovarszerű Oph. regis-ferdinandi, a nemes Oph. cretica ssp. beloniae, a csodás Oph. iricolor, Oph. cinereophila és mások fordulnak erre elő. De a pillangós kosbor, az olasz kosbor és a még csak sarjadó szent kosbor se ritka arrafelé. Szabadság, végtelen tér, napfény, tengeri szél, élet.

Csatolt képek:
Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 09.04.2016. 23:11

A sziget közepén a dombos és hegyes részeken sokfelé jelentős fenyőerdők vannak (Pinus brutia). Ezekben néhol nincsenek cserjék, máshol sok a zsálya és a Cistus. Illatos az ember nadrágja a kirándulás után. Az erdők néhol kiritkulnak, máshol a terep miatt sziklaerdők, sziklagyepek jelennek meg. Ahol a területet a kecskékkel nem legeltetik túl, csodás tájak, igazi bukolikus hangulat fogadja az embert. Nekem ezek a vidékek tetszettek a legjobban. Sok kosbor, máshol Frittillaria rhodia, Cyclamen repandum ssp. rhodia, a szegélyeken aszfodélosz. Minden közül is a legszebbnek a Profitisz Iliász hegy fenyőerdejét találtam. Ez az egyik legszebb erdő, amit életemben láttam. A gyepszintben terítve a ciklámen, a szellőrózsa, a bazsarózsa és a kosborfélék tengere. Méltóságteljes, barátságos, zsong a rovaroktól. Sírnivalóan szép vidék.

Csatolt képek:
Fel!

- Külföldi kirándulások, túrabeszámolók 10.04.2016. 20:07
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Remek hely ez a Rodosz a képeid alapján. Látom sokfelé sikerült járni és örülök, hogy ilyen sok érdekességgel találkoztatok.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 136 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).