Melyik tyúktaréj? (=Gagea sp.)

- Milyen hazai növény? 27.02.2016. 17:43
- Kemény Dió | 5.579 Hozzászólás

Löszgyepben. Van tippem, de bizonytalan, és nem akarok befolyásolni senkit.

Csatolt képek:

Javítva: 07.03.2016. 11:23 | Fel!

RE: Melyik tyúktaréj?

- Milyen hazai növény? 29.02.2016. 18:46
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Nekem pusillanak tűnik, bár a hagymák száma ennek ellentmond.

Fel!

- Milyen hazai növény? 29.02.2016. 20:19
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Èn is pusillának gondoltam, amíg az az összezavaró hagymás kép fel nem került... Nem szoktam kiásni őket, úgyhogy annyira nem vagyok rutinos ebben a hagymás részében a dolognak, de elvileg nem ilyennek kéne lennie.

Fel!

- Milyen hazai növény? 02.03.2016. 17:31

Ma megkérdeztem egy híres botanikust: "ez Gagea pratensis, jól látszik a 3 hagyma"

Javítva: 02.03.2016. 17:33 | Fel!

- Milyen hazai növény? 03.03.2016. 20:32
- Papinho | 2.958 Hozzászólás

Jó lenne egy olyan határozó kulcs a Gageák nemzetségénél, amely biztosan működik morfológiai bélyegek alapján is. Ha nincs ilyen, akkor végül is elvagyok azzal, hogy vagy pratensis, vagy pusilla.

Fel!

- Milyen hazai növény? 03.03.2016. 20:37
- bosna sarajevo | 5.090 Hozzászólás

ez a kép önmagában nem meggyőző, a teljes állományt megnézve valószínűleg biztosan lehetett volna határozni

a növény habitusa, megjelenése, mérete, stb. alapján egyértelműen pusilla-nak tűnik

a hagymás kép szerintem megtévesztő, mert nem feltétlenül van ott 3 hagyma, könnyen lehet, hogy a felső hagymának vélhető tárgy inkább csak a szár töve
a pratensis hagymái közül egyébként a legnagyobb az határozott barnás burokkal van körülvéve - ez itt nem látható

összegezve, szerintem egyértelműen pusilla, amit kissé megbonyolított ez a különös, de magyarázható fotó

Javítva: 03.03.2016. 20:46 | Fel!

- Milyen hazai növény? 03.03.2016. 21:47

Köszönöm a hozzászólásokat, továbbítani fogom. Ha nem látszik egyértelmüen: van egy nagy, öreg hagyma, amiböl kinö a virágzó szár, ill. annak két fiókája.

Fel!

- Milyen hazai növény? 03.03.2016. 23:21

hát, ha három hagyma - akkor mégsem pusilla

sőt, az sem biztos, hogy pratensis-pusilla csoport

nem dél-alföldi (esetleg mezőföldi) fotó ez? nem voltak inkább sötétzöldek a levelek? meg elég lekerekített a lepel ... lesz még ebből szovitzii/bohemica is

Fel!

- Milyen hazai növény? 04.03.2016. 08:35

Albertirsai a kép. 1 db fonalas tölevele volt.

Javítva: 04.03.2016. 08:58 | Fel!

- Milyen hazai növény? 04.03.2016. 09:06

nem akarom tovább inflálni a dolgot spekulációkkal, de érdekes, és tényleg nem tudom kizárni a fotó alapján a bohemica-csoportot, bár azért az máshogy néz ki több tekintetben

ha lenne még fotó, szívesen megnézném

vegetatív hajtásai (csak levél) nem voltak?

Fel!

- Milyen hazai növény? 04.03.2016. 09:31

A kocsány kopasz Volt (néztem). Sok egyed virágzott, bohemica nem valószínü.

Fel!

- Milyen hazai növény? 04.03.2016. 12:27

a bohemica kocsánya lehet kopasz is, elég változatos
de a kis termete és a viszonylag lekerekített lepelvégek mellett nem nagyon emlékeztet arra, és nem is látom annyira sötétzöldnek (a sok vegetatív egyed a bohemica-nál gyakori kísérőjelenség, ezek teljes hiánya is ellene szól)

ha láttad az egész állományt, nyilván sokkal többet láttál belőle, mint mi, nálad van a helyzet kulcsa

a dialógus alapján akkor marad a pratensis / pusilla páros, azt mondanám, ha a populációra tényleg jellemző ez a habitus, de mégis jellemzően 3 hagymája van - akkor szívás, nem tudom, pratensis/pusilla átmeneti állomány (mondjuk a pusilla elég közel áll a pratensis-hez, lehetne akár annak alfaja is)
ha viszont jellemzően kompakt hagymája van a növényeknek, akkor egy pályát tévesztett egyed zavart csak be, és mégis pusilla a populáció

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 344 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (Ma 06:40).