2016. - Mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris L.)

- Az "Év vadvirága" 09.01.2016. 19:38
- Lila Pereszke | 18.445 Hozzászólás

....

Fel!

RE: 2016. - Mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris L.)

- Az "Év vadvirága" 31.03.2016. 21:47
- ibatho (gelöscht)

Érdekes lehet ez a kép?

Csatolt képek:

Javítva: 13.05.2016. 19:21 | Fel!

- Az "Év vadvirága" 13.05.2016. 10:09
- Mike | 351 Hozzászólás

Sziasztok, A kockásról írtam egy kis összeállítást egy tanulságos esettel fűszerezve.
itt olvashatjátok:
http://www.gocsejta.hu/index.php/112-az-ev-vadviraga
+ néhány idei kép

Csatolt képek:
Fel!

- Az "Év vadvirága" 13.05.2016. 22:14
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Köszi a cikket, nagyon jó kis összefoglaló, élvezettel olvastam.

Egy apró megjegyzésem lenne csak. Szemet szúrt, hogy azt írod, a Flora Europeában a Fritillaria nemzetségnek 8 faja van, míg Görögországban 24, ami elég furcsán hangzik elsőre. Megnéztem, a Flora Europeában 23 faj szerepel, valószínűleg elírtad, vagy elnéztél valamit. A fennmaradó diszkrepancia magyarázható azzal, hogy azóta leírtak pár taxont új fajnak, valamint hogy a Törökország melletti görög szigetek, például Rodosz is kimaradt a Flora Europeából, azzal a felkiáltással, hogy növényföldrajzilag Kis-Ázsiához tartozik. (Az Azori-szigetek bezzeg benne van...)

Ami a svédeket illeti van egy jópofa legendájuk. Eszerint Kungsängen mezején nagy csata volt a dánok és a svédek között (elég sokat aprították egymást annak idején), és minden elesett dán helyén egy vörös és minden elesett svéd helyén egy fehér liliom nőtt. Mivel a csata nagy svéd győzelemmel zárult, ezért ritkák a fehér kockásliliomok.

Fel!

- Az "Év vadvirága" 14.05.2016. 15:35
- Mike | 351 Hozzászólás

Köszönöm, igazad van, javítjuk a számokat. Viszont, ha hozzájárulsz és még lehet hozzányúlni az oldalhoz, akkor ezt a kis csata-sztorit betenném.
Amúgy néhány év alatt gps-szel végigjártam és feltérképeztem a dunántúli elterjedéseket, készül belőle a cikk, mármint egy tudományos az ismeretterjesztő után. Ebben a fajban itt dél-nyugaton nagyhatalom vagyunk.

Fel!

- Az "Év vadvirága" 14.05.2016. 20:52
- brentakurdvium | 3.508 Hozzászólás

Hát, a legenda nem áll jogvédelem alatt, úgyhogy a hozzájárulásom nélkül is nyugodtan bele lehet írni. :) A svéd Wikipedia oldalon is fenn van, csak kicsit bitorolni kell hozzá a nyelvet.

Azt írják még, például itt, hogy egyes források szerint id. Olof Rudbeck (róla és fiáról nevezte el Linné a Rudbeckia genust) hozta be a virágokat először az 1600-as években Hollandiából az uppsalai botanikuskertbe , ahonnan elterjedt. Először Linné publikálta 1745-ben Kungsängenről, ami Uppsala mellett van. Nem olyan ritka egyébként, főleg Stockholm és Uppsala környékén, ahogy írod is. És a svédek valóban nagyon szeretik.

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 119 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).