Epipactis (=Epipactis cf. moravica)

- Milyen hazai növény? 28.08.2015. 19:34
- Rubescens | 350 Hozzászólás

Mai (2015.08.28.) fotók az Agár-tetőről, ez az egy tő volt egy vízmosás szélén. Virágoztatni idén már nem nagyon tudom, de holnap arra fogok járni ismét, ha le kellene fotózni még valamely részletét. Sok fajt láttam már, de a később (július végétől) virágzók közül elég keveset. Melyik faj(ok) lehet(nek)?

Csatolt képek:

Javítva: 04.09.2015. 20:32 | Fel!

RE: Epipactis

- Milyen hazai növény? 28.08.2015. 21:05
- kispistike | 290 Hozzászólás

Csak érzésre leginkább albensis lehet, de így termésben a részletek se segítenek.

Fel!

RE: Epipactis

- Milyen hazai növény? 28.08.2015. 22:29

Akkor jövőre kiemelt figyelmet fog kapni, albensishez eddig még nem volt szerencsém virágzáskor. Köszi!

Fel!

RE: Epipactis (Epipactis cf. albensis)

- Milyen hazai növény? 31.08.2015. 17:15
- Mike | 351 Hozzászólás

Szia, gratulálok! Ez az E. moravica. Nagyon jó kis adat, a második a Bakonyból. Az első a Kapolcs mellett van egy kis patak mentén. Általában szereti, ha "belelóg a lába" a hideg friss patakvízbe. A baranyai élőhelye is patak mentén van az E. mecseknsis-szel együtt.
Én a kesztehlyi havasokban találtam, egy nem tipikus termőhelyen, kétszer jött eddig elő. Egy természetvédelmi őr (amúgy bogarász) is az idén megtalálta a balaton déli partja alatti erdőkben.
Jellegzetesek a kis kerek levelek melyek mindig hullámos szélűek. Az E. norden is hasonló, de ott (és az E. albensisnél is) a virágzat és a felső szátlevél fölött van még egy kis szárköz, az E. moravica virágzata szinte egyből a legfelső, murvaszerű levél fölött kezdőkik.
Az orchideaatlaszban nézd meg az E. albensis és ez közti különbséget is: ennek fehér és nem kihúzott a mézajka, s nincs zöld külső szegélye. A virágját még az E. helleborine ssp. minor (későn, nyíló alfaj/változat) virágaival lehetne összetéveszteni, de az idegenbeporzású, ez meg autogám.

Fel!

- Milyen hazai növény? 31.08.2015. 21:39

Igazából mikor először megláttam, a relatíve nagy legalsó murvalevele alapján moravicát reméltem, de mivel nem láttam még élőben sem elbai, sem morva nőszőfüvet, felőlem bármelyik lehetett volna. Mindkettőt rendkívül szívesen lefotóznám :)
Szombaton újra arra jártam, gondosan szétszórtam a magjainak felét a legszimpatikusabb pontokon a vízmosás 20 méteres szakaszán, különös tekintettel az anyatő környékére. Jövőre szeretném virágzásban is elkapni, annak meg különösen örülnék, ha válogatnom kellene a legszebb tövek között... :) Akkor beírjam biztosra a moravicát, vagy kell neki azért egy cf.?

Fel!

- Milyen hazai növény? 31.08.2015. 22:03
- kispistike | 290 Hozzászólás

Én ebben még magyarázat mellett se látom amit írsz, persze ebben jóval nagyobb a tapasztalatod, örülök, hogy itt vagy.

Fel!

- Milyen hazai növény? 01.09.2015. 11:22

Jövőre meglesem virágzáskor, akkor majd 100%-os lesz, hogy mit láttam, addig rásütök egy E. cf. moravica-t.
Csak aztán nehogy cserbenhagyjon és ne hajtson ki jövőre...

Fel!

- Milyen hazai növény? 01.09.2015. 12:45
- Mike | 351 Hozzászólás

A moravicát én is nehezen "láttam meg". A Prusa cseh orchideáskönyv segített, mert a fajleírás diagnózisa sem volt elég.
Most én is akarok egy weboldaltcsinálni, kitüntetett figyelemmel a nőszőfű bandára...
Addig is, meg egyébként is sztem nagyon érdemes nézegetni a német AHO oldalán az alábbi oldalt:
http://www.aho-bayern.de/epipactis/fs_epipactis_1.html
Még egy fontos dolog: a terméses magház alakja is fontos bélyeg, fotózzátok az elnyílt, korábban biztosan meghatározott fajok terméseit.
Több szerzőtől láttam hibrideket, néhány egymástól morfológiailag különböző fajnál (pl.: E. microphylla, E. artorubens) el is hiszem. De pl. E. helleborine x E. voethii, na azért annak a hibridnek a DNS markerét megnézném...

Fel!

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 365 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 489 Felhasználó (Ma 06:40).