Fehértejű keserűgomba vs földtoló galambgomba (=Russula delica)

- Milyen gomba? 16.08.2015. 20:19
- retek | 2.168 Hozzászólás

Evvel a gombával problémáim akadtak...találtam belőle egy csomót, de nem tudom eldönteni melyik faj, vagy 4 példányt megkarcoltam lemezében és nem tejelt, viszont kékes-zöldes színféleséget sem látni a tönk lemezek találkozásánál, valamelyik tönkje tömzsi, valamelyik nem...a lemezek hát kb. ugyanolyanok, mi a sűrű állású, mi nem?
Mi alapján lehet elkülöníteni biztosan a két fajt?

Csatolt képek:

Javítva: 26.08.2015. 23:00 | Fel!

RE: Fehértejű keserűgomba vs földtoló galambgomba

- Milyen gomba? 20.08.2015. 20:57
- Csukoka | 2.338 Hozzászólás

Ennek a lelke is kiszáradhatott. A földtoló galambgomba húsa is pattanva törő, az igaz, de szélesek a lemezei és idősebb korában retekízű. Egyébként a fehértejű tejelőgomba június-júliusban terem és sűrűnálló fehér lemezei vannak.

Javítva: 20.08.2015. 20:58 | Fel!

- Milyen gomba? 21.08.2015. 14:01

Köszi az infókat, de igazából most akkor melyik? Vagy egyik sem?

keserűgombának a termőideje júliustól októberig van...én erre hajlanék inkább, de létezik az, hogy nem tejel, azt is írják róla, hogy nagyon jól bírja a szárazságot...

Javítva: 21.08.2015. 14:03 | Fel!

- Milyen gomba? 22.08.2015. 00:20
- Csukoka | 2.338 Hozzászólás

A pelyhes keserűgomba a későbbi, de az nem ehető, szélesek a lemezei. A fehértejű nyári gomba, a fotókon szerintem öregecske földtoló galambgomba van.

Fel!

- Milyen gomba? 25.08.2015. 20:48
- disznófülgomba | 1.238 Hozzászólás

Mindenképpen galambgomba, a kalapbőrbe ragadt földmaradványok okán, ugyanis a termőtest még a földben kifejlődik, és a ragacsos kalapbőrbe beleragadnak a földszemcsék.
A kékes árnyalat inkább a fiatal gombán figyelhető meg.
Eldönteni fotóról nehezebb, a fő különbség a lemezek vastagságában van, hogy földtoló galamb vagy keskenylemezű galambgomba-e.
Ha savanyú talajon találtad akkor keskenylemezű (Russula chloroides), ha meszesen földtoló (Russula delica).
Nos?

Fel!

- Milyen gomba? 26.08.2015. 07:56

Őszintén? Foggalmam sincs. Kékes, ill. Ilona-völgy a lelőhelyek, szerintem barna erdőtalajon és tippre meszes...valaki jobban tudja, akkor szívesen várom a választ. :)

Fel!

- Milyen gomba? 26.08.2015. 22:53

Ezt így nem lehet eldönteni a távolból. Általában érdemes a talajjelző növényeket megfigyelni. Az a baj, hogy a közeli képek felnagyítják a részleteket, s így nem lehet tudni, hogy keskeny v. széles az a lemez. Ha mondjuk vargányát v. rókagombát szoktál ott találni akkor savanyú a talaj. Ha májusi pereszkét, kucsmagombát, akkor biztos, hogy nem savanyú a talaj.
Maradjunk a Russula delica-nal az gyakoribb. Végül is egyformán pocsék ízű gombák :-))))

Fel!

- Milyen gomba? 27.08.2015. 07:20

Kékes élőhelyen: ahol találtam teljesen nudum volt a talaj...
olyan 50-100 m-re nyiladékban, békabogyó, hölgypáfrány, kerek repkény, göcsös görvélyfű, erdei tisztesfű

Ilona-völgynél nem néztem, ha segít, találtam nyári laskát, gyökeres tinórut ott még.

Azért köszi!

Fel!

- Milyen gomba? 28.08.2015. 16:21

Gyökeres tinóru a meszest szereti. Jó ez R. delica-nak.

Fel!

- Milyen gomba? 31.08.2015. 08:10

Köszi!

Fel!

Hasonló topikok Válaszok Utolsó hozzászólás⁄Nézet
áldücskő? (=Phyllotopsis nidulans)
Topik helye: Milyen gomba? - brentakurdvium
3 17.10.2017. 00:06goto
Írta: Lila Pereszke • Nézet: 273

Wir brauchen Deine Hilfe!

Hallo !

Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir.

Wenn du uns bei der Erhaltung des Forums unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, den weiteren Betrieb zu finanzieren.

Deine Spende hilft!

Spendenziel: 150€
13%

Látogatók
0 Fórumtag és 90 Vendég online

Fórum statisztikák
A fórumon 17425 topik és 72955 hozzászólás van.
Rekord látogatottság: 469 Felhasználó (22.11.2024. 00:15).